skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje ogórki, odetnij końcówki po obu stronach.
2. Liście porzeczki, marchewki i koperek. Obierz seler i czosnek. Łodygi kopru i selera są grubo cięte.
3. Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika układamy wierzchołki marchwi, kilka ząbków czosnku, kwiatostany koperku, liście porzeczki, łodygi selera i kopru.
4. Następnie napełniamy słoik ogórkami, kładziemy go tak ciasno, jak to możliwe, kładziemy parasol koperkowy na powierzchni.
5. Zalej ogórki wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Następnie spuść wodę ze słoika do rondla, dodaj do 1,5 litra, wlej cukier i sól, zagotuj. Wlej ocet do gorącej marynaty, ponownie zagotuj.
6. Zalej ogórki wrzącą solanką, zwiń hermetycznie. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w koc, pozostaw na jeden dzień.
przechowujemy puste miejsca w piwnicy.
pyszne ogórki dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g