skład / składniki
metoda gotowania
pomidory do tego zbioru lepiej wziąć dojrzałe, soczyste, ale mocne. Jasnoczerwony. Weź również dojrzałą i soczystą paprykę, nasycone kolory, aby przedmiot był nie tylko smaczny, ale także piękny.
słoiki najlepiej wziąć litrowe lub 0,5 litra.
umyj warzywa, Usuń szypułki, a także nasiona z papryki. Pokrój pomidory na ćwiartki, pieprz na pół pierścienia. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę również w półpierścienie i pozostaw ząbki czosnku w całości.
układamy warstwy w sterylizowanych słoikach: najpierw czosnek, wlewamy ziele angielskie, następnie kładziemy pomidory prawie do góry słoika, a następnie paprykę i cebulę.
przygotuj marynatę: włóż sól i cukier do wody, zagotuj na kuchence. Dodaj ocet i olej roślinny. Następnie trzymamy go na kuchence przez kolejne kilka minut.
napełnij słoiki warzywami gorącą marynatą. Sterylizujemy je przez 10-15 minut, w zależności od objętości słoika. Półlitrowe słoiki wystarczą na 10 minut, sterylizuj litry przez 15 minut.
po tym czasie zwijamy słoiki, owijamy je kocem i pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g