skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z przerośniętych ogórków na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Przerośnięte i duże ogórki są idealne do tej sałatki, najważniejsze jest, aby nie używać miękkich i zgniłych warzyw. Lepiej moczyć ogórki przez godzinę w zimnej, czystej wodzie. Wtedy będą szczególnie chrupiące w sałatce. Ta sałatka jest jedną z łatwych i szybkich, sałatka nie wymaga obróbki cieplnej.
Krok 2:
Ogórki umyć, namoczyć w zimnej wodzie, ponownie spłukać pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki po obu stronach, pokrój w półkole. W razie potrzeby możesz zostawić całe koła lub odwrotnie, pokroić na mniejsze.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
Krok 4:
Opłucz świeże koperek pod bieżącą wodą i drobno posiekaj o długości około 1 centymetra.
Krok 5:
Umieść wszystkie warzywa w garnku lub dużej filiżance. Dodaj cukier, sól, ocet i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby ogórki wypuściły sok.
Krok 6:
W międzyczasie wysterylizuj słoiki. Lepiej jest wziąć słoiki o małej objętości, nie więcej niż 1 litr, aby sałatka została natychmiast zjedzona przez rodzinę i nie trzeba było przechowywać słoika w otwartej formie. Wstępnie wysterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób (w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej). Zagotuj pokrywki. Przygotowaną sałatkę wraz z marynatą ułożyć w wysterylizowanych słoikach, włożyć słoiki do rondla z wodą i szmatką na dnie, przykryć pokrywkami.
Krok 7:
Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do średniego i sterylizuj przez 15 minut ( jeśli słoiki mają 1 litr). Wyjmując słoiki, natychmiast przekręć pokrywki. Połóż je do góry nogami i przykryj kocem. Pozostaw słoiki w tej pozycji w temperaturze pokojowej na noc, aż sałatka całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w chłodnej spiżarni do zimy. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba ciąć ogórków.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g