Sałatka z przerośniętych ogórków na zimę

pyszna sałatka z przerośniętych ogórków na zimę! Nie zdążyłeś usunąć ogórków z ogrodu na miejscu w odpowiednim czasie?! Nie denerwuj się i nie spiesz się, aby je wyrzucić, to doskonała baza do pysznych sałatek i przekąsek na zimę. Istnieje ogromna liczba sałatek z przerośniętych ogórków, z dodatkiem różnych warzyw i ziół. jedna z prostych sałatek, która zawiera tylko ogórki i koperek, znana pod nazwą "Nezhensky" zasługuje na szczególną uwagę. Słoik takiej sałatki zimą jest bardzo przydatny na lunch lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z przerośniętych ogórków na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Przerośnięte i duże ogórki są idealne do tej sałatki, najważniejsze jest, aby nie używać miękkich i zgniłych warzyw. Lepiej moczyć ogórki przez godzinę w zimnej, czystej wodzie. Wtedy będą szczególnie chrupiące w sałatce. Ta sałatka jest jedną z łatwych i szybkich, sałatka nie wymaga obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, namoczyć w zimnej wodzie, ponownie spłukać pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki po obu stronach, pokrój w półkole. W razie potrzeby możesz zostawić całe koła lub odwrotnie, pokroić na mniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz świeże koperek pod bieżącą wodą i drobno posiekaj o długości około 1 centymetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść wszystkie warzywa w garnku lub dużej filiżance. Dodaj cukier, sól, ocet i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby ogórki wypuściły sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie wysterylizuj słoiki. Lepiej jest wziąć słoiki o małej objętości, nie więcej niż 1 litr, aby sałatka została natychmiast zjedzona przez rodzinę i nie trzeba było przechowywać słoika w otwartej formie. Wstępnie wysterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób (w łaźni wodnej, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej). Zagotuj pokrywki. Przygotowaną sałatkę wraz z marynatą ułożyć w wysterylizowanych słoikach, włożyć słoiki do rondla z wodą i szmatką na dnie, przykryć pokrywkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień do średniego i sterylizuj przez 15 minut ( jeśli słoiki mają 1 litr). Wyjmując słoiki, natychmiast przekręć pokrywki. Połóż je do góry nogami i przykryj kocem. Pozostaw słoiki w tej pozycji w temperaturze pokojowej na noc, aż sałatka całkowicie ostygnie. Następnie przechowuj w chłodnej spiżarni do zimy. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba ciąć ogórków.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy