pikantne marchewki na zimę

Przygotuj pikantne marchewki na zimę! Pyszne i proste! Pikantne marchewki gotowane na zimę nigdy nie będą zbyteczne w spiżarni. Aromatyczna i pikantna sałatka zachwyci zarówno w dni powszednie, jak i święta. Ilość przypraw w przepisie można dostosować do smaku, dzięki czemu marchewki są jeszcze ostrzejsze lub odwrotnie. Podczas serwowania marchewki można posypać sezamem-będzie jeszcze smaczniej !
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 75 % 12 g
75 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 10 min

1. Obieramy marchewki, myjemy, trzy na tarce do warzyw w stylu koreańskim.

2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę, rozłóż na marchewce.

3. Wlej cukier, sól, koreańską przyprawę do marchwi, kolendrę, czarny pieprz, a także wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj.

4. Przykryj miskę marchewką pokrywką lub folią spożywczą, Wyślij do lodówki na jeden dzień do marynowania.

5. Po określonym czasie układamy marchewki z wydzielonym sokiem w uprzednio wysterylizowanych słoikach, przykrywamy pokrywkami.

6. Wlej ciepłą wodę do szerokiego rondla, umieść w nim słoiki z marchewką (woda powinna sięgać ramion słoików), Wyślij do ognia.

7. Pasteryzujemy półfabrykaty przez 10 minut od momentu zagotowania wody, po czym zwijamy hermetycznie.

taka marchewka jest przechowywana w piwnicy. Podczas serwowania możesz posypać marchewki sezamem-jest pyszny, piękny i orientalny!

inspiracja dla Ciebie i pyszne puste miejsca!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy