żółte pomidory na zimę

Słoneczna, słodko-kwaśna marynata, bez sterylizacji. Żółte i pomarańczowe pomidory są używane do konserwacji znacznie rzadziej, ale na próżno. Jeśli czerwone owoce zawierają dużo likopenu, żółte są bogate w karoten, są znacznie słodsze. Jeśli lubisz słodkie pomidory, z pewnością musisz spróbować takiego przygotowania. Ich elegancki wygląd doda pozytywności w zimie,a smak może spodobać się wielu.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
22 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj pomidory i zioła. Obierz i umyj czosnek i marchewkę. Wkładam marchewki do dekoracji, ma niewielki wpływ na smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5-0,7 L 9 minut, 1l - 15 minut, 2L-20. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sterylizowane słoiki mogą być suche lub mokre, ale nie gorące, ale ciepłe. Na dnie słoików kładziemy liść porzeczki i pietruszki, liść laurowy, parasol koperkowy, przyprawy, kroimy ząbek czosnku. Położyłam 2 goździki, 6 groszków czarnego pieprzu i 4 groszki ziela angielskiego na jednym słoiku o pojemności 0,720 l.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoiki pomidorami do góry, wkładając ozdoby marchewkowe wzdłuż krawędzi, gałązkę pietruszki i połóż mały parasol koperkowy na wierzchu. Powoli wlej wrzącą wodę do środka słoika, przykryj i pozostaw na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotowujemy solankę. Zagotuj 1 litr wody, dodaj 40 g cukru i 20 g soli, gotuj przez kilka minut. Solanka w tej proporcji jest wygodna do przygotowania, gdy banki o różnej objętości są używane w tym samym czasie, nie trzeba za każdym razem obliczać ilości soli i cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę ze słoików, nie jest już potrzebna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 1 łyżeczkę do każdego słoika. 9% octu stołowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej wrzącą solankę z przelewem, w słoiku z octem stanie się pyszną marynatą. Odstaw na pół minuty, aby wszystkie bąbelki wyrosły na powierzchnię i zakręć pokrywkę. Jeśli nie było wystarczającej ilości solanki, po prostu dodaj wrzącą wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przetocz słoik po desce, sprawdzając szczelność, wytrzyj do sucha i odwróć na pokrywkę. Przykryj "futrem" i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieść w chłodnym, ciemnym miejscu do przechowywania lub w lodówce. Banki dobrze stoją w mieszkaniu, ale w chłodnym miejscu.

przepis podano na 2 puszki 0,7 l.

czosnek można opcjonalnie zastąpić cebulą i dodać przyprawy według preferencji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy