skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj pomidory i zioła. Obierz i umyj czosnek i marchewkę. Wkładam marchewki do dekoracji, ma niewielki wpływ na smak.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5-0,7 L 9 minut, 1l - 15 minut, 2L-20. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.
Krok 3:
Sterylizowane słoiki mogą być suche lub mokre, ale nie gorące, ale ciepłe. Na dnie słoików kładziemy liść porzeczki i pietruszki, liść laurowy, parasol koperkowy, przyprawy, kroimy ząbek czosnku. Położyłam 2 goździki, 6 groszków czarnego pieprzu i 4 groszki ziela angielskiego na jednym słoiku o pojemności 0,720 l.
Krok 4:
Napełnij słoiki pomidorami do góry, wkładając ozdoby marchewkowe wzdłuż krawędzi, gałązkę pietruszki i połóż mały parasol koperkowy na wierzchu. Powoli wlej wrzącą wodę do środka słoika, przykryj i pozostaw na 15 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotowujemy solankę. Zagotuj 1 litr wody, dodaj 40 g cukru i 20 g soli, gotuj przez kilka minut. Solanka w tej proporcji jest wygodna do przygotowania, gdy banki o różnej objętości są używane w tym samym czasie, nie trzeba za każdym razem obliczać ilości soli i cukru.
Krok 6:
Spuść wodę ze słoików, nie jest już potrzebna.
Krok 7:
Wlej 1 łyżeczkę do każdego słoika. 9% octu stołowego.
Krok 8:
Następnie wlej wrzącą solankę z przelewem, w słoiku z octem stanie się pyszną marynatą. Odstaw na pół minuty, aby wszystkie bąbelki wyrosły na powierzchnię i zakręć pokrywkę. Jeśli nie było wystarczającej ilości solanki, po prostu dodaj wrzącą wodę.
Krok 9:
Przetocz słoik po desce, sprawdzając szczelność, wytrzyj do sucha i odwróć na pokrywkę. Przykryj "futrem" i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieść w chłodnym, ciemnym miejscu do przechowywania lub w lodówce. Banki dobrze stoją w mieszkaniu, ale w chłodnym miejscu.
przepis podano na 2 puszki 0,7 l.
czosnek można opcjonalnie zastąpić cebulą i dodać przyprawy według preferencji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g