skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania przepisu & quot; pomidory w galarecie są niesamowite" weź mocne, mięsiste, nie wodniste pomidory, cebulę, liść laurowy, czarny pieprz, sól, cukier, ocet (70%) i wodę.
Krok 2:
Żelatynę napełnij 2 szklankami wody i pozwól jej pęcznieć, stanie się tak, gdy będziesz zajmować się resztą składników. Wysterylizuj słoiki i pokrywki.
Krok 3:
Na dnie każdego słoika umieść liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu i pokrojoną w krążki cebulę.
Krok 4:
Następnie rozłóż pomidory pokrojone w plasterki-pokrój średni pomidor na ćwiartki, małe-na pół, a duże kawałki podobne do nich, aby wszystkie plasterki były mniej więcej tego samego rozmiaru. Pomidory układamy ciasno, ale nie nadziewamy, aby nie dawały soku i nie zostawiały miejsca na marynatę żelatynową.
Krok 5:
Przykryj powierzchnię ułożonych pomidorów posiekaną cebulą i kolejnym liściem laurowym.
Krok 6:
Włóż sól do garnka,
Krok 7:
Dodaj cukier.
Krok 8:
Napełnij wodą i zagotuj półtorej solanki. Na koniec wlej ocet. Dodaj roztwór żelatyny i zagotuj, ale nie gotuj (chociaż ostatnio udowodniono, że gotowanie nie wpływa na działanie żelatyny).
Krok 9:
Zalej pomidory powstałą marynatą z żelatyną do wieszaków lub nieco wyżej i umieść w rondlu wypełnionym gorącą wodą, kładąc serwetkę na dnie. Doprowadzić do wrzenia i wysterylizować litrowe słoiki przez 15 minut.
Krok 10:
Następnie wyślij przedmiot pod futro, słoików nie można odwrócić do góry nogami, aby galaretka prawidłowo zamarzła. Aby całkowicie zestalić słoiki z galaretką, wstaw do lodówki. Z podanej ilości uzyskuje się 4 litrowe słoiki pomidorów w galarecie.
pomidory w galarecie to świetna przekąska zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g