Pieprz Ratunda na zimę

Jasny przedmiot przypomni Ci lato w zimnych porach roku. Papryka Ratunda na zimę, przygotowana zgodnie z tym przepisem, okazuje się chrupiąca, jasna w smaku i bardzo piękna. Taki blank ozdobi każdy stół-zarówno codzienny, jak i świąteczny, a także poprawi nastrój jasnymi kolorami, co jest bardzo ważne w zimnych porach roku.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
36 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 45 min

zaczynamy gotowanie od wybrania i sortowania papryki. Do zbioru potrzebne są piękne, równe, całe i nieskażone owoce. W takim przypadku obrabiany przedmiot będzie stał przez długi czas, a wygląd będzie piękny, a smak będzie doskonały. Wybraną paprykę myjemy, odcinamy łodygę, ale jej nie wycinamy. Marynujemy ratundę w całości - będzie to szczególnie smaczne.

przygotowaną paprykę rozprowadzamy na suchym, czystym ręczniku, aby lekko wyschła z wilgoci. Obierz czosnek z łuski, opłucz plastry, pokrój na kilka części, a także lekko wysusz.

wlej określoną ilość wody do dużej emaliowanej patelni. Kładziemy patelnię na ogniu, ciepło jest silne. Doprowadź płyn do wrzenia w rondlu, a kiedy to nastąpi, wlej sól i cukier granulowany. Wymieszaj, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły i zmniejsz ogień do minimum.

Ratundu wkładamy do wrzącej wody, tam też wysyłamy posiekany czosnek, wlewamy olej, wkładamy ziarna pieprzu. Teraz patelnię należy szczelnie przykryć pokrywką i gotować paprykę przez 15 minut. Gdy minie ten czas, wlej ocet do rondla, wymieszaj i trzymaj pieprz w ogniu przez kolejną minutę. Po wyłączeniu ognia i pozostawieniu papryki na 15 minut w rondlu.

w tym czasie przygotowujemy słoik i pokrywkę. Powinny być sterylne i suche. Przenieś lekko schłodzoną ratundę do słoika. Umieść pieprz wystarczająco mocno. I umieść zawartość patelni na dużym ogniu i zagotuj. Gdy marynata się zagotuje, wlej pieprz do słoika.

na dnie dużej patelni kładziemy ręcznik, wkładamy słoik Ratunda, wlewamy ciepłą wodę do wieszaków słoika. Przykryj słoik pieprzu (ale nie zamykaj) pokrywką. Wysyłamy wszystko do ognia, czekamy, aż woda w rondlu się zagotuje, ogrzewanie jest średnie. Po ugotowaniu sterylizujemy ratundę przez 10 minut.

następnie zamknij słoik hermetycznie pokrywką i odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw przedmiot do ostygnięcia powoli przez jeden dzień. Następnie możesz przenieść ratundę do stałego miejsca przechowywania. Papryka powinna być doskonale przechowywana nawet w temperaturze pokojowej.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy