ogórki marchewkowe z octem czosnkiem cukrem po koreańsku
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Trzy marchewki na grubej tarce (lub lepiej na koreańskiej)
Krok 3:
Odetnij końcówki umytych ogórków, pokrój je na 4 części, po kolejnych 2 częściach (z jednego ogórka uzyskuje się 8 kawałków)
Krok 4:
Połącz ogórki i startą marchewkę. Dodaj sól, cukier, czosnek, ocet, czerwoną paprykę, olej roślinny. Wszystko wymieszaj, pozostaw na 4 godziny do zaparzenia (najlepiej pozostawić na noc). Aby zachować Koreańskie ogórki z marchewką na zimę: ułóż sałatkę w słoikach, zamknij pokrywki, sterylizuj przez 10 minut, a następnie zwiń i przechowuj do zimy)
opcjonalnie ogórki nie można pokroić na kawałki, ale zetrzeć na tarce "koreańskiej", podobnie jak marchewki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g