ogórki marchewkowe z octem czosnkowym cukrem po koreańsku

ta przekąska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych! Koreańska sałatka ogórkowa na zimę z marchewką to bardzo smaczna przekąska.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
59 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy marchewki na grubej tarce (lub lepiej na koreańskiej)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij końcówki umytych ogórków, pokrój je na 4 części, po kolejnych 2 częściach (z jednego ogórka uzyskuje się 8 kawałków)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ogórki i startą marchewkę. Dodaj sól, cukier, czosnek, ocet, czerwoną paprykę, olej roślinny. Wszystko wymieszaj, pozostaw na 4 godziny do zaparzenia (najlepiej pozostawić na noc). Aby zachować Koreańskie ogórki z marchewką na zimę: ułóż sałatkę w słoikach, zamknij pokrywki, sterylizuj przez 10 minut, a następnie zwiń i przechowuj do zimy)

opcjonalnie ogórki nie można pokroić na kawałki, ale zetrzeć na tarce "koreańskiej", podobnie jak marchewki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy