grzyby z cukrem na zimę bez sterylizacji
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj grzyby, umyj, pokrój duże i włóż je do rondla.
2. Zalej grzyby wrzącą wodą, umieść na kuchence i zagotuj, a następnie gotuj przez 15 minut.
3. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka, poczekaj, aż cała woda będzie szklana.
4. W tym czasie przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, włóż sól i cukier, dodaj pieprz, groszek, goździki, lavrushkę i koperek. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i delikatnie wlej do niej ocet.
5. Ugotowane grzyby włożyć do marynaty i gotować na najmniejszym ogniu przez 40 minut.
6. Podczas gotowania grzybów przygotuj słoiki i pokrywki - powinny być sterylne.
7. Ułóż gotowe grzyby w słoikach, zamknij pokrywkami.
po ostygnięciu grzybów odłóż je do przechowywania w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g