grzyby z cukrem na zimę bez sterylizacji

przepyszne delikatne grzyby są pyszne! Marynuj i ciesz się! Dziś dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na marynowanie grzybów-próbowałem go na imbirach, kurkach, białych i borowikach, maślanych, pieczarkach. Wyszło świetnie! To prawda, że jeśli zdecydujesz się marynować olej, nadal musisz usunąć folię z czapek. Kolejny przepis jest wygodny, ponieważ możesz obejść się bez sterylizacji.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
21 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Posortuj grzyby, umyj, pokrój duże i włóż je do rondla.

2. Zalej grzyby wrzącą wodą, umieść na kuchence i zagotuj, a następnie gotuj przez 15 minut.

3. Wrzuć gotowe grzyby do durszlaka, poczekaj, aż cała woda będzie szklana.

4. W tym czasie przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, włóż sól i cukier, dodaj pieprz, groszek, goździki, lavrushkę i koperek. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i delikatnie wlej do niej ocet.

5. Ugotowane grzyby włożyć do marynaty i gotować na najmniejszym ogniu przez 40 minut.

6. Podczas gotowania grzybów przygotuj słoiki i pokrywki - powinny być sterylne.

7. Ułóż gotowe grzyby w słoikach, zamknij pokrywkami.

po ostygnięciu grzybów odłóż je do przechowywania w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy