skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Puszki nie muszą być sterylizowane, wystarczy je umyć dowolnym detergentem i dokładnie spłukać.Ale pokrywki należy umyć detergentem i zagotować.Do konserwowania ogórków wybieramy zdrowe i piękne , dokładnie myjemy, odcinamy końcówki po obu stronach.Na dnie słoika kładziemy parasol, niesamowicie pachnący, koperek i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki.
Krok 2:
Umieść ogórki szczelnie w czystych słoikach,nie zapomnij umieścić liści bazylii między ogórkami,które nadadzą pikantny smak.
Krok 3:
A także kwiaty nagietka.Nie powiem, że znacznie wpłyną na smak ogórków, ale pod względem estetycznego wyglądu na pewno dodadzą Ci nastroju !
Krok 4:
Wlej ogórki dwa razy.Po raz pierwszy gotujemy tylko wodę i zalewamy ogórki przez pół godziny.Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól, wymieszaj cukier,zagotuj, dodaj esencję octową i wlej ogórki, czyli po brzegi.Przykryj wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami i zwiń.Odwróć się do góry dnem i zawiń, aż ostygnie.Ogórki dobrze przechowują się w spiżarni.
jestem zwolenniczką pysznych, chrupiących, słono-słodko-kwaśnych domowych ogórków w puszkach.Ogórki według tego przepisu są właśnie takie.Z pewnością każda gospodyni ma swoje własne przepisy i sekrety konserw, ale każda z nas chce różnorodności, nowych smaków i wrażeń.Podczas konserwowania ogórków zapach w mojej letniej kuchni jest po prostu boski.Dzieje się tak właśnie w sierpniu,kiedy w ogrodzie unosi się aromat dojrzałych letnich jabłek,kopru,kwitnących nie kapryśnych nagietków.I to wszystko razem ten zapach, z ceremonią konserwowania, dajemy mi dużo pozytywnego nastroju.Wiem nawet z góry, Komu w prezencie tak, tak, w prezencie moje ogórki odejdą. Zgadzam się, jak miło jest traktować takie piękno, tylko oko się cieszy!A jeszcze przyjemniej jest otworzyć słoik zimą, a smaki lata wybuchają z niego! Robi się trochę cieplej w duszy i radośnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g