ogórki konserwowe z bazylią i kwiatami nagietka

spróbuj zapisać kawałek lata w słoiku! Oryginalność tego przepisu nadają kwiaty nagietka, które mają właściwości bakteriobójcze, a jednocześnie nadają pikantny smak.I nie jest mało ważne estetyczne postrzeganie nie zwykłego wyglądu przedmiotu obrabianego.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Puszki nie muszą być sterylizowane, wystarczy je umyć dowolnym detergentem i dokładnie spłukać.Ale pokrywki należy umyć detergentem i zagotować.Do konserwowania ogórków wybieramy zdrowe i piękne , dokładnie myjemy, odcinamy końcówki po obu stronach.Na dnie słoika kładziemy parasol, niesamowicie pachnący, koperek i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść ogórki szczelnie w czystych słoikach,nie zapomnij umieścić liści bazylii między ogórkami,które nadadzą pikantny smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A także kwiaty nagietka.Nie powiem, że znacznie wpłyną na smak ogórków, ale pod względem estetycznego wyglądu na pewno dodadzą Ci nastroju !

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ogórki dwa razy.Po raz pierwszy gotujemy tylko wodę i zalewamy ogórki przez pół godziny.Następnie wlej wodę do rondla, dodaj sól, wymieszaj cukier,zagotuj, dodaj esencję octową i wlej ogórki, czyli po brzegi.Przykryj wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami i zwiń.Odwróć się do góry dnem i zawiń, aż ostygnie.Ogórki dobrze przechowują się w spiżarni.

jestem zwolenniczką pysznych, chrupiących, słono-słodko-kwaśnych domowych ogórków w puszkach.Ogórki według tego przepisu są właśnie takie.Z pewnością każda gospodyni ma swoje własne przepisy i sekrety konserw, ale każda z nas chce różnorodności, nowych smaków i wrażeń.Podczas konserwowania ogórków zapach w mojej letniej kuchni jest po prostu boski.Dzieje się tak właśnie w sierpniu,kiedy w ogrodzie unosi się aromat dojrzałych letnich jabłek,kopru,kwitnących nie kapryśnych nagietków.I to wszystko razem ten zapach, z ceremonią konserwowania, dajemy mi dużo pozytywnego nastroju.Wiem nawet z góry, Komu w prezencie tak, tak, w prezencie moje ogórki odejdą. Zgadzam się, jak miło jest traktować takie piękno, tylko oko się cieszy!A jeszcze przyjemniej jest otworzyć słoik zimą, a smaki lata wybuchają z niego! Robi się trochę cieplej w duszy i radośnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy