skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Do tej przekąski użyjemy gotowej pasty pomidorowej ze sklepu, chociaż w razie potrzeby i dostępności czasu można ją łatwo przygotować w domu. Ponadto pasta preferencji domowych okazuje się smaczniejsza i zdrowsza, a przyprawy podczas jej przygotowywania można dodawać, biorąc pod uwagę ich preferencje smakowe.
Zacznijmy od sterylizacji puszek. Lepiej jest wziąć małe puszki, aby po otwarciu ich zawartość została szybko wykorzystana do jedzenia. Moje słoiki z sodą, stawiamy na ruszcie w piekarniku szyjką w dół, słoiki należy włożyć do piekarnika na mokro. Jeśli pokrywki są żelazne, myję je również i wkładamy do piekarnika. Włącz piekarnik na 150 stopni. Puszki o pojemności 0,5 l wystarczy wysterylizować przez 15 minut. możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób: w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
moje pomidory, pozwól im wyschnąć, przebij je wykałaczką przez łodygę. Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
pomidory układamy szczelnie w słoikach, między nimi kładziemy cebulę.
wlej wodę do rondla, zagotuj. Wlej pomidory do słoików, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę z powrotem do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 5 minut. Zalej zawartość słoików wrzącą solanką, aby zakryła pomidory, ale nie unosiła się ponad ramiona słoików. Zwijamy słoiki pokrywkami lub skręcamy. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem lub narzutą, pozostawiamy skręt do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na noc. Gdy słoiki są zimne, odkładamy je do przechowywania w spiżarni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g