pomidory w koncentracie pomidorowym bez sterylizacji

Prosty, ale bardzo smaczny zbiór pomidorów na zimę. W sezonie zbiorów na swojej stronie gospodynie domowe starają się przygotować jak największą liczbę zbiorów na zimę. ponadto chcę robić różnorodne przekąski, sałatki i marynowane warzywa, aby rozpieszczać domowników i zaskakiwać gości zimą. Ten półfabrykat z pomidorów nadaje się na taką okazję. Z jednej strony przygotowanie jest proste, ale okazuje się smaczne i skuteczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki. Do tej przekąski użyjemy gotowej pasty pomidorowej ze sklepu, chociaż w razie potrzeby i dostępności czasu można ją łatwo przygotować w domu. Ponadto pasta preferencji domowych okazuje się smaczniejsza i zdrowsza, a przyprawy podczas jej przygotowywania można dodawać, biorąc pod uwagę ich preferencje smakowe.
Zacznijmy od sterylizacji puszek. Lepiej jest wziąć małe puszki, aby po otwarciu ich zawartość została szybko wykorzystana do jedzenia. Moje słoiki z sodą, stawiamy na ruszcie w piekarniku szyjką w dół, słoiki należy włożyć do piekarnika na mokro. Jeśli pokrywki są żelazne, myję je również i wkładamy do piekarnika. Włącz piekarnik na 150 stopni. Puszki o pojemności 0,5 l wystarczy wysterylizować przez 15 minut. możesz wysterylizować słoiki w inny wygodny sposób: w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
moje pomidory, pozwól im wyschnąć, przebij je wykałaczką przez łodygę. Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni.
pomidory układamy szczelnie w słoikach, między nimi kładziemy cebulę.
wlej wodę do rondla, zagotuj. Wlej pomidory do słoików, przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Następnie wlej wodę z powrotem do rondla, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 5 minut. Zalej zawartość słoików wrzącą solanką, aby zakryła pomidory, ale nie unosiła się ponad ramiona słoików. Zwijamy słoiki pokrywkami lub skręcamy. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem lub narzutą, pozostawiamy skręt do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na noc. Gdy słoiki są zimne, odkładamy je do przechowywania w spiżarni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy