skład / składniki
metoda gotowania
pomidory z plasterkami w galarecie na zimę-powszechny zbiór.
1. Przygotuj pomidory, cebulę i przyprawy. Żelatynę zalać 2 stosami wody (z całkowitej ilości marynaty).
2. Dobrze opłucz wszystkie warzywa, osusz pomidory, obierz cebulę.
3. Wysterylizuj słoiki i pokrywki.
4. Pokrój pomidory w plasterki-średni pomidor jest krojony na 4-6 części, małe-na pół, czereśnie są w całości.
5. Połóż liść laurowy, ziarna pieprzu, cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie słoików i ułóż pomidory na poziomie ramion słoika, połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie i liść laurowy na wierzchu.
6. Zagotuj marynatę, dodaj rozpuszczoną żelatynę, podgrzej.
7. Zalej pomidory marynatą w słoikach na ramionach, przykryj sterylnymi pokrywkami i umieść 1-litrowe słoiki na 15 minut do sterylizacji w rondlu z gorącą wodą.
8. Po sterylizacji zwiń pokrywki. Przechowuj przedmiot w lodówce lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g