plastry pomidora w galarecie na zimę

wspaniały przepis z kwasem cytrynowym. Pomidory z plasterkami w galarecie są często przygotowywane na zimę i dużo. To naprawdę bardzo smaczne danie. Głównym warunkiem jest podanie go natychmiast z lodówki i zjedzenie, aż galaretka się rozpuści, ponieważ galaretka ze słodko-kwaśnej marynaty w tym przepisie jest główną atrakcją Dania. Lepiej jest układać pomidory w galarecie w przezroczystych szklanych lub kryształowych wazonach - aby galaretka grała wszystkimi kolorami, odbijając się w powierzchniach naczyń. Pomidory w galarecie można podawać po prostu z gotowanymi ziemniakami lub jako przekąskę na wakacje.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 4 g
28 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 40 min

pomidory z plasterkami w galarecie na zimę-powszechny zbiór.

1. Przygotuj pomidory, cebulę i przyprawy. Żelatynę zalać 2 stosami wody (z całkowitej ilości marynaty).
2. Dobrze opłucz wszystkie warzywa, osusz pomidory, obierz cebulę.
3. Wysterylizuj słoiki i pokrywki.
4. Pokrój pomidory w plasterki-średni pomidor jest krojony na 4-6 części, małe-na pół, czereśnie są w całości.
5. Połóż liść laurowy, ziarna pieprzu, cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie słoików i ułóż pomidory na poziomie ramion słoika, połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie i liść laurowy na wierzchu.
6. Zagotuj marynatę, dodaj rozpuszczoną żelatynę, podgrzej.
7. Zalej pomidory marynatą w słoikach na ramionach, przykryj sterylnymi pokrywkami i umieść 1-litrowe słoiki na 15 minut do sterylizacji w rondlu z gorącą wodą.
8. Po sterylizacji zwiń pokrywki. Przechowuj przedmiot w lodówce lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy