skład / składniki
metoda gotowania
sałatka to danie na każdą porę roku. Ale sałatka ze świeżych warzyw jest bardziej sezonowa. Dlatego musisz mieć czas, aby cieszyć się wszystkimi urokami lata i jesieni.
Sałatka z pomidorów cherry może być podawana w dni powszednie, na świątecznym stole również będzie wyglądać odpowiednio. Ilość octu można nieco zmniejszyć, tutaj musisz kierować się swoimi preferencjami smakowymi.
1. Przygotuj kompozycję do marynowania: wlej oliwę z oliwek, ocet z czerwonego wina, trochę wody do małej miski. Sól marynaty, dodaj bazylię i oregano.
2. Włóż Fetax do powstałej marynaty. Pozostaw do marynowania na co najmniej sześć godzin. Najlepiej umieścić pojemnik w lodówce i przykryć pokrywką, aby nie nasycać sera obcymi zapachami.
3. Do sosu sałatkowego wlej ocet balsamiczny i odpowiednią ilość oliwy z oliwek do małego pojemnika, wymieszaj.
4. Bazylię i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą. Oddziel liście pietruszki od łodygi. Posiekaj natkę pietruszki i pozostaw liście bazylii w całości.
5. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój je na pół. Obierz czerwoną cebulę, pokrój w kostkę.
6. Przygotowane warzywa i zioła układamy w głębokiej salaterce.
7. Po określonym czasie usuń Fetax z marynaty. Rozłóż ser na sicie, lekko dociśnij go łyżką, aby usunąć nadmiar płynu. W tym czasie ser się pokruszy.
8. Rozłóż Fetax w sałatce pomidorowej, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Doprawiamy przygotowanym sosem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
to danie smakuje lepiej, jeśli nie jest podawane schłodzone, ale w temperaturze pokojowej. Dlatego przed podaniem sałatkę można pozostawić na chwilę na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g