Sałatka Fetax i Cherry

Przygotuj wspaniałą letnią sałatkę! Pyszne i oryginalne! Sałatka z fetaxą i pomidorkami koktajlowymi ma doskonały smak. Fetax jest wstępnie marynowany. Sam ser jest kwaśny i słony, a po marynowaniu staje się bardziej pikantny, aromatyczny. Pomidory powinny być dojrzałe, ale niezbyt miękkie, bez śladów zepsucia. Odpowiednie są zarówno czerwone, jak i żółte owoce.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 21 % 3 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

sałatka to danie na każdą porę roku. Ale sałatka ze świeżych warzyw jest bardziej sezonowa. Dlatego musisz mieć czas, aby cieszyć się wszystkimi urokami lata i jesieni.

Sałatka z pomidorów cherry może być podawana w dni powszednie, na świątecznym stole również będzie wyglądać odpowiednio. Ilość octu można nieco zmniejszyć, tutaj musisz kierować się swoimi preferencjami smakowymi.

1. Przygotuj kompozycję do marynowania: wlej oliwę z oliwek, ocet z czerwonego wina, trochę wody do małej miski. Sól marynaty, dodaj bazylię i oregano.

2. Włóż Fetax do powstałej marynaty. Pozostaw do marynowania na co najmniej sześć godzin. Najlepiej umieścić pojemnik w lodówce i przykryć pokrywką, aby nie nasycać sera obcymi zapachami.

3. Do sosu sałatkowego wlej ocet balsamiczny i odpowiednią ilość oliwy z oliwek do małego pojemnika, wymieszaj.

4. Bazylię i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą. Oddziel liście pietruszki od łodygi. Posiekaj natkę pietruszki i pozostaw liście bazylii w całości.

5. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój je na pół. Obierz czerwoną cebulę, pokrój w kostkę.

6. Przygotowane warzywa i zioła układamy w głębokiej salaterce.

7. Po określonym czasie usuń Fetax z marynaty. Rozłóż ser na sicie, lekko dociśnij go łyżką, aby usunąć nadmiar płynu. W tym czasie ser się pokruszy.

8. Rozłóż Fetax w sałatce pomidorowej, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Doprawiamy przygotowanym sosem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

to danie smakuje lepiej, jeśli nie jest podawane schłodzone, ale w temperaturze pokojowej. Dlatego przed podaniem sałatkę można pozostawić na chwilę na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g

Podobne przepisy