Śledź w musztardzie

Spróbuj śledzia w pikantnym sosie, jest nierealistycznie pyszny! Śledź w musztardzie idealnie pasuje do świątecznego menu, a także zachwyci rodzinę w dni powszednie. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, wypełnienie sprawi, że ryba będzie tak smaczna, że na pewno będziesz chciał powtórzyć przepis w kółko.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 10 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Kroimy śledzie: odcinamy głowę i ogon, czyścimy wnętrze, usuwamy skórę, oddzielamy filety od kości, kroimy na zgrabne kawałki.

2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półpierścienie, lekko posypać octem jabłkowym i lekko pomylić rękami, aby wypuścił sok.

3. Wlej olej słonecznikowy i ocet jabłkowy do miski, dodaj musztardę francuską, mieszankę mielonej papryki i cukru, wymieszaj.

4. Rozłóż przygotowany śledź na specjalnym naczyniu, połóż na nim cebulę i polej aromatycznym dressingiem.

5. Śledzie wysyłamy do lodówki na 2 godziny.

podajemy na stole, dekorujemy według własnego uznania, możesz po prostu zielenią.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy