skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy i dobrze myjemy pomidory. Doskonałe do marynowania nadają się małe, mocne, dobrze dojrzałe pomidory. Wykonujemy kilka nakłuć, możesz to zrobić, na przykład za pomocą wykałaczki, wtedy pomidory będą całe i nie pękną.
2. Sortujemy wierzchołki marchwi, pozostawiając tylko świeże gałązki. Umyj i połóż na ręczniku, pozwól mu wyschnąć.
3. Sterylizujemy czyste słoiki parą. Układamy pomidory i gałązki wierzchołków marchwi w słoikach. Liczba pomidorów, które zmieszczą się w słoiku, zależy od ich wielkości.
5. Zalej pomidory wierzchołkami marchwi gotowaną wodą, przykryj pokrywkami i pozwól im trochę ostygnąć.
6. Wlej płyn z powrotem do rondla i zagotuj, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
7. Gdy marynata gotuje się przez kilka minut, a wszystkie kryształy się rozpuszczą, ponownie napełnij je pomidorami i natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Kładziemy puste miejsca do góry nogami pod kocem, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Marchewkowe blaty - 35 kcal/100g