pomidory z wierzchołkami słodkie

słodkie pikantne marynowane pomidory z wierzchołkami! . Chcę podzielić się przepisem na gotowanie słodkich marynowanych pomidorów z marchewką na zimę-okazuje się soczysty, o słono-słodkim smaku, z lekką kwaskowatością. Przekąska okazuje się świetna! A co najważniejsze-żadnych problemów z gotowaniem i przechowywaniem.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Sortujemy i dobrze myjemy pomidory. Doskonałe do marynowania nadają się małe, mocne, dobrze dojrzałe pomidory. Wykonujemy kilka nakłuć, możesz to zrobić, na przykład za pomocą wykałaczki, wtedy pomidory będą całe i nie pękną.
2. Sortujemy wierzchołki marchwi, pozostawiając tylko świeże gałązki. Umyj i połóż na ręczniku, pozwól mu wyschnąć.
3. Sterylizujemy czyste słoiki parą. Układamy pomidory i gałązki wierzchołków marchwi w słoikach. Liczba pomidorów, które zmieszczą się w słoiku, zależy od ich wielkości.
5. Zalej pomidory wierzchołkami marchwi gotowaną wodą, przykryj pokrywkami i pozwól im trochę ostygnąć.
6. Wlej płyn z powrotem do rondla i zagotuj, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
7. Gdy marynata gotuje się przez kilka minut, a wszystkie kryształy się rozpuszczą, ponownie napełnij je pomidorami i natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Kładziemy puste miejsca do góry nogami pod kocem, aż ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy