skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na koreańskiej tarce do warzyw.
2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na pół pierścienia, ale tak cienko, jak to możliwe, a czosnek na małe kostki.
3. Papryczki chili mielimy ostrym nożem (pokroiłam w pierścienie).
4. Umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki.
5. W przestronnym rondlu łączymy przygotowane składniki: papryczki chili, marchew, cebulę i czosnek, pomidory. Dodaj przyprawy do koreańskiej marchwi, soli i cukru, wlej ocet i olej roślinny.
6. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.
7. Warzywa wkładamy do wcześniej wysterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami.
8. Napełnione słoiki umieszczamy w rondlu i wlewamy wodę tak, aby sięgała do ramion słoika. Sterylizujemy na średnim ogniu przez 15 minut półlitrowe słoiki i 20 minut litrowe.
19. Następnie hermetycznie zamykamy obrabiane przedmioty i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g