Koreańskie zielone pomidory na zimę

bardzo smaczny zielony pomidor! Kuchnia koreańska przekonała mnie kilka lat temu. Bardzo lubię pikantne sałatki, a teraz robię przygotowania na zimę po koreańsku))
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
81 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na koreańskiej tarce do warzyw.

2. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na pół pierścienia, ale tak cienko, jak to możliwe, a czosnek na małe kostki.

3. Papryczki chili mielimy ostrym nożem (pokroiłam w pierścienie).

4. Umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki.

5. W przestronnym rondlu łączymy przygotowane składniki: papryczki chili, marchew, cebulę i czosnek, pomidory. Dodaj przyprawy do koreańskiej marchwi, soli i cukru, wlej ocet i olej roślinny.

6. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

7. Warzywa wkładamy do wcześniej wysterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami.

8. Napełnione słoiki umieszczamy w rondlu i wlewamy wodę tak, aby sięgała do ramion słoika. Sterylizujemy na średnim ogniu przez 15 minut półlitrowe słoiki i 20 minut litrowe.

19. Następnie hermetycznie zamykamy obrabiane przedmioty i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy