kapusta prowansalska w kawałkach

chrupiąca kapusta spodoba się całej rodzinie! Kapusta & quot; prowansalska & quot; doskonale uzupełni twój dodatek późną jesienią, kiedy organizm szczególnie potrzebuje witamin. Przygotowuję taką sałatkę od ponad roku i za każdym razem jest bardzo szybko spożywana) dzielę się przepisem!
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
77 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 50 min

więc oczyszczamy kapustę z górnych liści, a następnie wycinamy łodygę. Pozostałe liście kroimy na duże kawałki.

obierz marchewki, umyj, zetrzyj na tarce do warzyw po koreańsku.

włóż warzywa do miski, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę, delikatnie naciśnij warzywa rękami.

przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej sól i cukier, a także liść laurowy dla smaku i kilka ziaren czarnego pieprzu. Wlej olej roślinny, gotuj marynatę dosłownie przez minutę, wlej ocet i wyjmij z ognia.

napełnij słoik kapustą, napełnij gorącą marynatą, przykryj pokrywką. Gdy słoik z zawartością warzyw ostygnie do temperatury pokojowej, wyślemy go do lodówki na jeden dzień.

okazało się, że jest to pyszna chrupiąca kapusta!

serwujemy na talerzu, dekorując gałązką pietruszki. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy