skład / składniki
metoda gotowania
więc oczyszczamy kapustę z górnych liści, a następnie wycinamy łodygę. Pozostałe liście kroimy na duże kawałki.
obierz marchewki, umyj, zetrzyj na tarce do warzyw po koreańsku.
włóż warzywa do miski, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę, delikatnie naciśnij warzywa rękami.
przygotuj marynatę: wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, wlej sól i cukier, a także liść laurowy dla smaku i kilka ziaren czarnego pieprzu. Wlej olej roślinny, gotuj marynatę dosłownie przez minutę, wlej ocet i wyjmij z ognia.
napełnij słoik kapustą, napełnij gorącą marynatą, przykryj pokrywką. Gdy słoik z zawartością warzyw ostygnie do temperatury pokojowej, wyślemy go do lodówki na jeden dzień.
okazało się, że jest to pyszna chrupiąca kapusta!
serwujemy na talerzu, dekorując gałązką pietruszki. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g