skład / składniki
metoda gotowania
1. Ogórki myjemy, kroimy na ćwiartki, obieramy marchewki, myjemy, strugamy w cienkie paski (zwykła Obieraczka do warzyw dobrze nadaje się do tego przypadku). Pokrój ostrą paprykę na kawałki (lepiej usunąć nasiona, w przeciwnym razie będzie zbyt ostra, chociaż wszystko jest dla amatora).
2. Rozłóż warzywa w misce, posyp solą i cukrem, zalej octem i olejem roślinnym. Obierz czosnek i wyciśnij go przez prasę bezpośrednio do ogórków.
3. Wymieszaj bardzo ostrożnie, aby marynata była dobrze rozprowadzona i pozostaw do marynowania na noc (jeśli brakuje czasu, to na 3,5 godziny, to minimum).
4. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki sałatką, napełnij marynatą (płyn stanie się większy, ponieważ ogórki wypuszczą sok podczas marynowania ).
5. Pasteryzujemy słoiki z półfabrykatami w dużym rondlu z wodą, umieszczając ręcznik kuchenny pod spodem (możesz wyciąć dowolny materiał) przez 10-15 minut.
6. Zwijamy puszki blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia (zajmie to nie mniej niż 24 godziny).
przechowujemy sałatkę w piwnicy, ale uwierz mi, nie będzie tam stać przez długi czas))
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g