zielone pomidory palce lizać nadziewane na zimę

pyszna i niezwykła przekąska na świąteczny stół! Co sezon zastanawiam się, co ugotować z zielonych pomidorów. Wśród bliskich szczególnie lubiane są zielone pomidory z nadzieniem-pikantne, apetyczne, pyszne, aż polizasz palce. Polecam i tobie!
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
52 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przygotowujemy nadzienie, do czego:

1. Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła-koperek i pietruszkę.

2. Czosnek i ostra papryka są cięte (nie trzeba ich dużo mielić) i dodawane do zieleni.

3. Wlej chmiel-suneli, wymieszaj.

nadzienie jest gotowe, możesz przejść do głównego procesu gotowania:

4. Umyte pomidory kroimy krzyż na krzyż na około dwie trzecie objętości.

5. W sterylnych słoikach (dla tak wielu produktów zwykle biorę dwa litrowe słoiki) rozłóż kolendrę, ziarna pieprzu i lavrushkę.

6. Napełnij pomidory nadzieniem, włóż je do słoików do góry.

7. Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą.

8. Po 15 minutach spuść wodę z powrotem do rondla, podpal, dodaj cukier, sól.

9. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet, a następnie zdejmij patelnię z ognia i zalej pomidory gorącą marynatą.

10. Połóż ręcznik w dużym rondlu, połóż na nim słoiki z pomidorami, przykryj je pokrywkami, napełnij słoiki wodą na wieszakach. Poczekaj, aż woda się zagotuje i sterylizuj przedmioty przez 10 minut.

11. Zwiń słoiki pokrywkami, a następnie do góry nogami poczekaj, aż całkowicie ostygną. Nie zapomnij owinąć słoików czymś ciepłym.

takie półfabrykaty można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy