skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy nadzienie, do czego:
1. Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła-koperek i pietruszkę.
2. Czosnek i ostra papryka są cięte (nie trzeba ich dużo mielić) i dodawane do zieleni.
3. Wlej chmiel-suneli, wymieszaj.
nadzienie jest gotowe, możesz przejść do głównego procesu gotowania:
4. Umyte pomidory kroimy krzyż na krzyż na około dwie trzecie objętości.
5. W sterylnych słoikach (dla tak wielu produktów zwykle biorę dwa litrowe słoiki) rozłóż kolendrę, ziarna pieprzu i lavrushkę.
6. Napełnij pomidory nadzieniem, włóż je do słoików do góry.
7. Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą.
8. Po 15 minutach spuść wodę z powrotem do rondla, podpal, dodaj cukier, sól.
9. Gdy woda się zagotuje, wlej ocet, a następnie zdejmij patelnię z ognia i zalej pomidory gorącą marynatą.
10. Połóż ręcznik w dużym rondlu, połóż na nim słoiki z pomidorami, przykryj je pokrywkami, napełnij słoiki wodą na wieszakach. Poczekaj, aż woda się zagotuje i sterylizuj przedmioty przez 10 minut.
11. Zwiń słoiki pokrywkami, a następnie do góry nogami poczekaj, aż całkowicie ostygną. Nie zapomnij owinąć słoików czymś ciepłym.
takie półfabrykaty można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g