Koreańskie szparagi sojowe

Dodaj swojemu menu pikanterii z koreańską przekąską! Ta koreańska przystawka ze szparagów jest bardzo łatwa do przygotowania, jedynym zastrzeżeniem jest to, że musisz ją gotować wieczorem, aby składniki mogły być odpowiednio marynowane przez noc. W naszej rodzinie jest to bardzo popularne danie)
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 50 % 7 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Rozłóż szparagi w wygodnym pojemniku, napełnij wodą (woda nie powinna mieć temperatury pokojowej).

2. Pozostaw szparagi do spęcznienia na około 3 godziny. Po upływie wskazanego czasu wrzucamy szparagi do durszlaka, aby szklić pozostały płyn, po czym kroimy w paski o długości 5-6 cm.

3. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na tarce do warzyw w stylu koreańskim (możesz cienko pokroić za pomocą obieraczki do warzyw).

4. Grzyby umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w cienkie plasterki.

5. W jednej misce łączymy szparagi, marchewki i grzyby, dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę.

6. Dodaj koreańską sól i przyprawę do marchewki do przystawki, a także wlej oliwę z oliwek, ocet i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

7. Naciskamy przekąskę nie ciężkim uciskiem (200 gramów wystarczy) i wysyłamy do lodówki na noc.

rano przekąska jest całkowicie gotowa.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy