skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozłóż szparagi w wygodnym pojemniku, napełnij wodą (woda nie powinna mieć temperatury pokojowej).
2. Pozostaw szparagi do spęcznienia na około 3 godziny. Po upływie wskazanego czasu wrzucamy szparagi do durszlaka, aby szklić pozostały płyn, po czym kroimy w paski o długości 5-6 cm.
3. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na tarce do warzyw w stylu koreańskim (możesz cienko pokroić za pomocą obieraczki do warzyw).
4. Grzyby umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w cienkie plasterki.
5. W jednej misce łączymy szparagi, marchewki i grzyby, dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę.
6. Dodaj koreańską sól i przyprawę do marchewki do przystawki, a także wlej oliwę z oliwek, ocet i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Naciskamy przekąskę nie ciężkim uciskiem (200 gramów wystarczy) i wysyłamy do lodówki na noc.
rano przekąska jest całkowicie gotowa.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g