zielone brązowe pomidory palce lizać

pomidory na zimę są tym, czego potrzebujesz! Spróbuj! Nie twierdzę, że autorstwo przepisu jest własnością babci) pomidory w tej marynacie są pachnące, mają pikantny smak. A może je kocham, bo to smak dzieciństwa? Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
36 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Obierz korzeń chrzanu, umyj, pokrój na kawałki.

2. Opłucz koperek, pokrój losowo.

3. Umyj pomidory, włóż do słoików, posyp koperkiem i kawałkami chrzanu.

4. Teraz przygotuj marynatę:

- wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier, Wyślij do ognia i zagotuj;

- wlej ocet do solanki i ponownie zagotuj.

5. Napełnij słoiki z pomidorami przygotowaną marynatą, przykryj pokrywkami.

6. Przykryj dno dużego garnka ręcznikiem kuchennym, umieść w nim słoik z pomidorami i wlej gorącą wodę (woda powinna sięgać do wieszaków słoika).

7. Postaw garnek na ogniu i sterylizuj przez około pół godziny od momentu zagotowania wody.

8. Zwiń pokrywki, odwróć do góry nogami. Zaizoluj puste miejsca, owijając je ciepłym kocem z polaru i pozostaw na noc. Rano puszki można przenieść do stałego miejsca przechowywania w piwnicy.

pyszne pomidory i przytulna zima!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy