skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz korzeń chrzanu, umyj, pokrój na kawałki.
2. Opłucz koperek, pokrój losowo.
3. Umyj pomidory, włóż do słoików, posyp koperkiem i kawałkami chrzanu.
4. Teraz przygotuj marynatę:
- wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier, Wyślij do ognia i zagotuj;
- wlej ocet do solanki i ponownie zagotuj.
5. Napełnij słoiki z pomidorami przygotowaną marynatą, przykryj pokrywkami.
6. Przykryj dno dużego garnka ręcznikiem kuchennym, umieść w nim słoik z pomidorami i wlej gorącą wodę (woda powinna sięgać do wieszaków słoika).
7. Postaw garnek na ogniu i sterylizuj przez około pół godziny od momentu zagotowania wody.
8. Zwiń pokrywki, odwróć do góry nogami. Zaizoluj puste miejsca, owijając je ciepłym kocem z polaru i pozostaw na noc. Rano puszki można przenieść do stałego miejsca przechowywania w piwnicy.
pyszne pomidory i przytulna zima!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g