cukinia i Kabaczek na zimę

Zaopiekuj się rodziną-przygotuj pyszną przekąskę na zimę! Cukinia i Kabaczek doskonale się łączą, doskonale uzupełniając się w zimowych przygotowaniach. Proponuję ugotować chrupiącą marynowaną cukinię z kabaczkiem na zimę - będzie pysznie!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby przedmiot był dobrze przechowywany, puszki należy najpierw wysterylizować.

w sterylnym pojemniku na dnie rozprowadzamy ziarna pieprzu, ząbki czosnku, zioła, koperek. Podziwiam słoiki, ponieważ ta dolna warstwa służy nie tylko smakowi, ale także jako dekoracja przedmiotu obrabianego.

następnie napełniamy słoiki pokrojoną marchewką, cukinią i kabaczkiem (można je pozostawić w całości lub pokroić - według własnego gustu i oczywiście wszystko zależy od wielkości warzyw). Nie mogę się oprzeć i nadaję poszczególnym kawałkom piękne kształty w postaci kwiatów lub liści-kiedy jak. Takie piękno cieszy oko i sprawia, że zawartość słoika jest atrakcyjna i apetyczna. A goście są zawsze przyjemni do postawienia na stole.

aby przygotować marynatę, wlej 9% wody i octu do rondla, dodaj cukier, sól, liście laurowe i trochę keczupu. Powstałą mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do słoików z warzywami.

po napełnieniu wszystkich słoików przykrywamy pokrywkami i wysyłamy do sterylizacji w dużym rondlu wypełnionym wodą. W przypadku słoików litrowych wystarczy 10 minut od momentu zagotowania wody.

po sterylizacji zwijamy słoiki i kładziemy do góry nogami. Po całkowitym ostygnięciu usuwamy półfabrykaty do przechowywania w spiżarni.

zimą otwórz marynowaną cukinię z kabaczkiem i chrupnij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy