skład / składniki
metoda gotowania
aby przedmiot był dobrze przechowywany, puszki należy najpierw wysterylizować.
w sterylnym pojemniku na dnie rozprowadzamy ziarna pieprzu, ząbki czosnku, zioła, koperek. Podziwiam słoiki, ponieważ ta dolna warstwa służy nie tylko smakowi, ale także jako dekoracja przedmiotu obrabianego.
następnie napełniamy słoiki pokrojoną marchewką, cukinią i kabaczkiem (można je pozostawić w całości lub pokroić - według własnego gustu i oczywiście wszystko zależy od wielkości warzyw). Nie mogę się oprzeć i nadaję poszczególnym kawałkom piękne kształty w postaci kwiatów lub liści-kiedy jak. Takie piękno cieszy oko i sprawia, że zawartość słoika jest atrakcyjna i apetyczna. A goście są zawsze przyjemni do postawienia na stole.
aby przygotować marynatę, wlej 9% wody i octu do rondla, dodaj cukier, sól, liście laurowe i trochę keczupu. Powstałą mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do słoików z warzywami.
po napełnieniu wszystkich słoików przykrywamy pokrywkami i wysyłamy do sterylizacji w dużym rondlu wypełnionym wodą. W przypadku słoików litrowych wystarczy 10 minut od momentu zagotowania wody.
po sterylizacji zwijamy słoiki i kładziemy do góry nogami. Po całkowitym ostygnięciu usuwamy półfabrykaty do przechowywania w spiżarni.
zimą otwórz marynowaną cukinię z kabaczkiem i chrupnij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g