macki kałamarnicy w oleju

świetna marynowana przekąska o bogatym smaku. Spróbuj! Moja rodzina bardzo lubi owoce morza. Macki kalmarów marynowane w oleju są spożywane z wielką przyjemnością. A ponieważ po ugotowaniu mogą stać przez chwilę w lodówce, oszczędza to mój czas. Jemy je jako samodzielne danie lub dodajemy do sałatki. Okazują się bardzo smaczne, o pikantnym aromacie przypraw. A na świątecznym stole zawsze jest dla nich miejsce.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 9 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 17 % 2 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 9 h 20 min

1. Weź macki kałamarnicy, zdejmij je i umyj.
2. Wytnij, jeśli to konieczne. Metoda cięcia nie ma większego znaczenia: jeśli macki są duże, czasami kroję je na kawałki.
3. Wlej wszystkie przyprawy, sól do oleju i pozwól mieszaninie się zagotować. Możesz użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i oleju słonecznikowego.
4. Przygotowane kalmary zalać wrzącym olejem z przyprawami. Po schłodzeniu nalegaj na nie w lodówce przez 8-9 godzin.
5. Podczas serwowania wyjmij kawałki kałamarnicy z oleju i dopraw sokiem z cytryny. Są również idealne do przygotowywania sałatek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy