macki kałamarnicy w oleju
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Weź macki kałamarnicy, zdejmij je i umyj.
2. Wytnij, jeśli to konieczne. Metoda cięcia nie ma większego znaczenia: jeśli macki są duże, czasami kroję je na kawałki.
3. Wlej wszystkie przyprawy, sól do oleju i pozwól mieszaninie się zagotować. Możesz użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i oleju słonecznikowego.
4. Przygotowane kalmary zalać wrzącym olejem z przyprawami. Po schłodzeniu nalegaj na nie w lodówce przez 8-9 godzin.
5. Podczas serwowania wyjmij kawałki kałamarnicy z oleju i dopraw sokiem z cytryny. Są również idealne do przygotowywania sałatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g