skład / składniki
metoda gotowania
Sugudai to tradycyjne danie rdzennych mieszkańców Północy. Jest przygotowywany z surowych ryb lokalnych, północnych gatunków i jest bardzo ceniony jako doskonała przekąska, która jest gotowa do spożycia w ciągu 15-20 minut.
aby przygotować lekko soloną rybę, należy ściśle przestrzegać następującej proporcji-sól potrzebuje 3,5% masy solonej ryby. Oznacza to, że na 1 kg fileta musisz wziąć 35 g soli.
rozpoczynamy gotowanie sugudaya z lipienia od cięcia ryb:
1. Oczyszczamy z łusek i patroszymy.
2. Odetnij głowę i ogon.
3. Myjemy, a następnie frezujemy tusze.
4. Pokrój filet na 4-7 kawałków, w zależności od wielkości. Ogólnie rzecz biorąc, ryby nie można zmielić, ale po prostu pokroić tuszę na kawałki, ale wtedy marynuje się dłużej. Robię tak i tak.
5. Bierzemy szklany słoik i układamy ryby warstwami. Każdą warstwę należy posolić, pieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, dodać trochę grubo posiekanego czosnku i tymianku, a także zalać sokiem jabłkowym. Więc układamy warstwę po warstwie bez ubijania.
6. Kiedy ryba wypuści sok i trochę się uspokoi, musisz dobrze wstrząsnąć słoikiem, aby powstała marynata była równomiernie rozłożona na lipieniu.
mieszkańcy Północy jedzą tę przekąskę już 15 minut po ugotowaniu. Ale aby uzyskać pełnię smaku, lepiej włożyć słoik do lodówki na 12 godzin.
gotowy sugudai z lipienia podawany jest do stołu z ziemniakami i brązowym chlebem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Lipień - 88 kcal/100g