Sałatka z okrą i świeżymi warzywami

witaminowe danie warzywne! Niezwykły w smaku i zdrowy! Jeśli jeszcze nie próbowałeś okry, koniecznie spróbuj - warto. Sałatka z marynowaną okrą i innymi warzywami jest nie tylko pożywna i pełna witamin, ale bardzo smaczna, jasna i piękna. Co jest potrzebne na długą zimę!
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 62 % 13 g
112 kcal
IG: 85 / 0 / 15

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 20 min

Okrę należy najpierw marynować w lodówce przez dwa do trzech dni. Do tego:

- zetrzyj winogrona tłuczkiem na kleik, odciągnij cały sok;
- papryczki chili obrać z ziaren i błon, drobno posiekać;
- wymieszaj sok i posiekaną paprykę;
- umyj okrę, pokrój w krążki sałatkowe;
- zalej okrę marynatą i wstaw do lodówki na wymagany czas.

kiedy okra zostanie marynowana, możesz zacząć przygotowywać sałatkę do stołu:

- Wytnij łodygę z liści kapusty pekińskiej, rozerwij na średnie kawałki w głębokiej misce;
- jeśli kukurydza jest kachana, odetnij ziarna;
- marchewki pokroić w plasterki;
- pokrój paprykę w plastry;
- seler-półpierścienie.

połącz wszystkie pokrojone części w jednym naczyniu. Tam też okra.
dodaj oleje i sole do smaku. Dopraw sokiem winogronowym. Do dressingu użyj świeżego soku winogronowego. Chociaż, jeśli ci się podoba, możesz również użyć marynaty do sosu sałatkowego, w którym marynowano okrę.

Przenieś gotową sałatkę do naczynia do serwowania i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g
  • Okra - 33   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy