skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ogórki są dokładnie myte i moczone w zimnej wodzie przez osiem godzin, w tym czasie warto kilka razy zmienić wodę. Takie działanie pozwoli ogórkom pozostać chrupiącym nawet w sałatce na zimę. Następnie spuść wodę, ponownie umyj ogórki.
Krok 2:
Odetnij końcówki ogórków po obu stronach, pokrój ogórki w cienkie koła o grubości nie większej niż 0,3 cm jeśli ogórki są bardzo duże, można je pokroić na połówki, a następnie na ćwiartki, aby kawałki ogórków były małe.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, jeśli cebule nie są duże, ich połówki pierścieni.
Krok 4:
Dokładnie spłucz świeże warzywa koperkowe, osusz ręcznikami papierowymi, drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka części. Kto nie lubi smaku czosnku, nie można go używać, nadaje sałatce przyjemną krawędź, ale praktycznie nie wpływa na smak, ponieważ użycie koperku w sałatce sprawia, że przedmiot jest bardzo aromatyczny.
Krok 5:
Umieść ogórki, koperek, cebulę i czosnek w głębokim pojemniku, lepiej jest użyć plastikowych naczyń lub naczyń wykonanych z materiału nieutleniającego.
Krok 6:
Dodaj cukier, sól, olej roślinny i ocet. Dokładnie wymieszaj warzywa z dressingiem, aby rozpuścić cukier i sól. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż na noc do lodówki.
Krok 7:
W międzyczasie przygotujemy naczynia do wirowania na zimę. Lepiej jest wziąć słoiki na sałatkę o małej objętości, aby po otwarciu sałatka została natychmiast zjedzona przez rodzinę. Myjemy puszki z sodą pod bieżącą wodą i sterylizujemy w wygodny sposób. Lubię sterylizować słoiki i pokrywki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy na grillu szyjką do dołu w zimnym piekarniku. Włącz reżim temperaturowy o 150 stopni. Sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut.
Krok 8:
Wyjmujemy sałatkę z lodówki, ponownie mieszamy i natychmiast układamy w przygotowanych słoikach. Sterylizujemy słoiki z sałatką w łaźni wodnej lub w piekarniku przez około 10 minut i zwijamy pokrywki. Pozostaw sałatkę w słoikach do ostygnięcia pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g