delikatna Sałatka z ogórków na zimę

pyszna i łatwa do zrobienia sałatka z ogórków na zimę! Jest to nie tylko smaczna przekąska na zimę, ale także świetny sposób na dodanie ogórków, które ze względu na niezbyt atrakcyjne dane zewnętrzne nadają się do marynowania i innych preparatów jako całości.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
92 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ogórki są dokładnie myte i moczone w zimnej wodzie przez osiem godzin, w tym czasie warto kilka razy zmienić wodę. Takie działanie pozwoli ogórkom pozostać chrupiącym nawet w sałatce na zimę. Następnie spuść wodę, ponownie umyj ogórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij końcówki ogórków po obu stronach, pokrój ogórki w cienkie koła o grubości nie większej niż 0,3 cm jeśli ogórki są bardzo duże, można je pokroić na połówki, a następnie na ćwiartki, aby kawałki ogórków były małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, jeśli cebule nie są duże, ich połówki pierścieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie spłucz świeże warzywa koperkowe, osusz ręcznikami papierowymi, drobno posiekaj nożem. Ząbki czosnku obieramy z folii i kroimy na kilka części. Kto nie lubi smaku czosnku, nie można go używać, nadaje sałatce przyjemną krawędź, ale praktycznie nie wpływa na smak, ponieważ użycie koperku w sałatce sprawia, że przedmiot jest bardzo aromatyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ogórki, koperek, cebulę i czosnek w głębokim pojemniku, lepiej jest użyć plastikowych naczyń lub naczyń wykonanych z materiału nieutleniającego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sól, olej roślinny i ocet. Dokładnie wymieszaj warzywa z dressingiem, aby rozpuścić cukier i sól. Przykryj pojemnik pokrywką i włóż na noc do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotujemy naczynia do wirowania na zimę. Lepiej jest wziąć słoiki na sałatkę o małej objętości, aby po otwarciu sałatka została natychmiast zjedzona przez rodzinę. Myjemy puszki z sodą pod bieżącą wodą i sterylizujemy w wygodny sposób. Lubię sterylizować słoiki i pokrywki w piekarniku. Mokre słoiki kładziemy na grillu szyjką do dołu w zimnym piekarniku. Włącz reżim temperaturowy o 150 stopni. Sterylizujemy słoiki o pojemności 0,5 litra przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy sałatkę z lodówki, ponownie mieszamy i natychmiast układamy w przygotowanych słoikach. Sterylizujemy słoiki z sałatką w łaźni wodnej lub w piekarniku przez około 10 minut i zwijamy pokrywki. Pozostaw sałatkę w słoikach do ostygnięcia pod "futrem" w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy