przepis na cukinię pod wódką na zimę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Przygotuj i wysterylizuj 2 słoiki po 750 ml.
Przekrój przyprawy na pół i ułóż na dnie każdego słoika. Dodaj kwiatostan kopru.
cukinię pokroić w pierścienie, włożyć do słoików. Połóż kilka kwiatostanów kopru na wierzchu.
wymieszaj sól z wodą, zagotuj solankę. Cukinię zalać solanką, odstawić na 2-3 minuty. Odcedź solankę z powrotem do rondla, zagotuj. I ponownie wlej cukinię na 5-7 minut.
następnie odcedź do ponownego wrzenia. Dodaj łyżkę octu do każdego słoika i zalej przegotowaną solanką, zwiń cukinię.
pozostaw słoiki do góry nogami przykryte ręcznikiem, aż ostygną. Następnie umieść w miejscu przechowywania.
Wesołych Świąt i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g