szaszłyki z królika ze smalcem

Pikantny szaszłyk na białym winie z królika ze smalcem! Pyszne)
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu kebaby 2016

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do grilla według tego przepisu weź królika około 1,5 kg i smalcu 0,5 kg. przed marynowaniem moczyć królika przez 5-10 godzin w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty przyprawowej-tymianek, rozmaryn, majeranek, czarny pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka soli. A także olej roślinny 150 ml i białe wino 1 litr. Natychmiast zalej przyprawy olejem i pozostaw do ujawnienia smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój cebulę w półpierścienie, przykryj łyżeczką soli i rozgnieć, aby sok mógł się rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój królika. Możesz na filetach bez kości, możesz w kawałkach z kośćmi. Zrób to do smaku. W tym przypadku kebab w kawałkach na kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój smalec na małe kawałki, wymieszaj z królikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw cebulą, polej winem i wymieszaj. Pozostaw mięso na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przyprawy w oleju do mięsa i dokładnie wymieszaj. I marynuj wszystko w lodówce przez 1,5-2 godziny!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso jest już marynowane-czas rozpalić Drewno!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy węgle się gotują, nawlecz szaszłyki na szaszłyki. Między królikiem kawałek smalcu. W sumie 4 szaszłyki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na poziomie, na którym będzie kebab, nie można opóźnić ręki o więcej niż 2 sekundy-węgle są gotowe, czas!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż szaszłyk na węglach na 20 minut smażenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak tłuszcz zaczął kapać na węgle czas zacząć kręcić kebabem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czas minął, danie jest udekorowane-czas zdjąć Kebab!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Szybko strzelaj i podawaj na gorąco! Smacznego na świeżym powietrzu z pikantnym, szczególnie smacznym dzięki winu, kebabem z królika!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy