Pieprz gruziński Róg jagnięcy

pyszna papryka, gotowanie jest szybkie i nie jest trudne! Ocet nie jest w ogóle wyczuwalny, nie lubię smaku octu w konserwacji, ale okazało się, że jest w porządku, zrobiłem połowę normy na 3 kg pieprzu i nie zwinąć, ale umieścić w lodówce. Gorąco polecam gotowanie!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 67 % 14 g
104 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
najpierw przygotuj paprykę. Myjemy bez cięcia i usuwania łodyg. Pokrój każdą paprykę (przebij) nożem w kilku miejscach, aby marynata dostała się do środka.

przygotowujemy słoiki, kładziemy ząbki czosnku na dnie.

posiekaj natkę pietruszki w osobnej misce.

wlej do dużego rondla i wlej wszystko do marynaty: wodę, ocet, olej, cukier, sól.

doprowadź marynatę do wrzenia i blanszuj paprykę w oddzielnych małych porcjach przez 10 minut, aż zmięknie.

okresowo dodawałem wodę, gdy początkowa objętość się zagotowała.

najpierw włóż pieprz z marynaty do osobnej dużej miski (rondla).

po" kąpieli " we wrzącej marynacie całej papryki zaczynamy układać ją szczelnie w słoikach, polewając warstwy natką pietruszki.

dodaj wodę do pierwotnej objętości do pozostałej marynaty, zagotuj, wlej do słoików, zamknij pokrywki, sterylizuj przez 10 minut.

Wydajność 6 kg pieprzu: 9 litrów słoików.

od siebie dodałam utskho-suneli (1) łyżkę wlano natychmiast do słoika) i ostrą paprykę-Jalapeno-1 szt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy