pieprz gruziński Róg jagnięcy
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj paprykę. Myjemy bez cięcia i usuwania łodyg. Pokrój każdą paprykę (przebij) nożem w kilku miejscach, aby marynata dostała się do środka.
przygotowujemy słoiki, kładziemy ząbki czosnku na dnie.
posiekaj natkę pietruszki w osobnej misce.
wlej do dużego rondla i wlej wszystko do marynaty: wodę, ocet, olej, cukier, sól.
doprowadź marynatę do wrzenia i blanszuj paprykę w oddzielnych małych porcjach przez 10 minut, aż zmięknie.
okresowo dodawałem wodę, gdy początkowa objętość się zagotowała.
najpierw włóż pieprz z marynaty do osobnej dużej miski (rondla).
po" kąpieli " we wrzącej marynacie całej papryki zaczynamy układać ją szczelnie w słoikach, polewając warstwy natką pietruszki.
dodaj wodę do pierwotnej objętości do pozostałej marynaty, zagotuj, wlej do słoików, zamknij pokrywki, sterylizuj przez 10 minut.
Wydajność 6 kg pieprzu: 9 litrów słoików.
od siebie dodałam utskho-suneli (1) łyżkę wlano natychmiast do słoika) i ostrą paprykę-Jalapeno-1 szt.
przygotowujemy słoiki, kładziemy ząbki czosnku na dnie.
posiekaj natkę pietruszki w osobnej misce.
wlej do dużego rondla i wlej wszystko do marynaty: wodę, ocet, olej, cukier, sól.
doprowadź marynatę do wrzenia i blanszuj paprykę w oddzielnych małych porcjach przez 10 minut, aż zmięknie.
okresowo dodawałem wodę, gdy początkowa objętość się zagotowała.
najpierw włóż pieprz z marynaty do osobnej dużej miski (rondla).
po" kąpieli " we wrzącej marynacie całej papryki zaczynamy układać ją szczelnie w słoikach, polewając warstwy natką pietruszki.
dodaj wodę do pierwotnej objętości do pozostałej marynaty, zagotuj, wlej do słoików, zamknij pokrywki, sterylizuj przez 10 minut.
Wydajność 6 kg pieprzu: 9 litrów słoików.
od siebie dodałam utskho-suneli (1) łyżkę wlano natychmiast do słoika) i ostrą paprykę-Jalapeno-1 szt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g