kawior z cukinii z burakami

bardzo smaczny i zdrowy preparat na zimę. Spodoba się miłośnikom duszonych buraków, idealny do mięsa. Jeśli masz dość kawioru z cukinii, przygotuj inną wersję-kawior z cukinii z burakami. Taki przedmiot z pewnością znajdzie się na zimowym stole.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 78 % 14 g
78 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do ugotowania kawioru z cukinii z burakami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj buraki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinia wybierz Młode, ale duże, usuń nasiona i skórę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię zetrzyj na grubej tarce

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie, wlej olej roślinny na dno patelni, włóż cebulę i smaż na umiarkowanie dużym ogniu, aż będzie przezroczysta, cały czas mieszając. Jeśli lubisz, możesz doprowadzić cebulę do lekko złotego koloru (ważne jest, aby się nie przypaliła, w przeciwnym razie smak kawioru będzie gorzki).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ogień do średniego. Dodaj sól, cukier, cukinię, buraki, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. 5-7 minut przed końcem duszenia dodaj ocet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy