leniwa kapusta

nie masz czasu na przygotowanie szwów? Ten przepis jest dla ciebie! Prawdopodobnie najprostszy przepis na przygotowanie kapusty na zimę, co widać już z samej nazwy - leniwa kapusta. Dobra sałatka, idealna do gotowanych ziemniaków, mięsa.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
17 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest użyć młodej główki kapusty. Myjemy głowę, usuwamy górne liście, wycinamy łodygę i kroimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kapustę kroimy w duże kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj słoiki i sterylizuj je w piekarniku. Pokrywki również myjemy i gotujemy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przygotowanych słoikach na dnie wkładamy przyprawy: koperek, pieprz i liść laurowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoik jest szczelnie nadziewany kapustą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki wrzącą wodą, zamknij pokrywki i pozostaw na godzinę. Podczas gdy kapusta & quot; rozgrzewa się & quot; robimy marynatę. Wymieszaj wodę, sól i cukier, zagotuj, dodaj ocet, jeszcze trochę zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuścić wodę, wlać marynatę, szczelnie zatkać pokrywkami i schłodzić pod kocem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy kapusta ostygnie, przechowuj słoiki w chłodnym miejscu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Leniwy jarmuż jest gotowy.

Ilość marynaty uzyskanej z tych składników wystarcza na dziewięć litrów gotowej kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy