skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Lepiej jest użyć młodej główki kapusty. Myjemy głowę, usuwamy górne liście, wycinamy łodygę i kroimy.
Krok 3:
Kapustę kroimy w duże kostki.
Krok 4:
Dokładnie umyj słoiki i sterylizuj je w piekarniku. Pokrywki również myjemy i gotujemy.
Krok 5:
W przygotowanych słoikach na dnie wkładamy przyprawy: koperek, pieprz i liść laurowy.
Krok 6:
Słoik jest szczelnie nadziewany kapustą.
Krok 7:
Napełnij słoiki wrzącą wodą, zamknij pokrywki i pozostaw na godzinę. Podczas gdy kapusta & quot; rozgrzewa się & quot; robimy marynatę. Wymieszaj wodę, sól i cukier, zagotuj, dodaj ocet, jeszcze trochę zagotuj.
Krok 8:
Spuścić wodę, wlać marynatę, szczelnie zatkać pokrywkami i schłodzić pod kocem.
Krok 9:
Gdy kapusta ostygnie, przechowuj słoiki w chłodnym miejscu
Krok 10:
Leniwy jarmuż jest gotowy.
Ilość marynaty uzyskanej z tych składników wystarcza na dziewięć litrów gotowej kapusty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g