skład / składniki
metoda gotowania
ogólnie zauważyłem, że odkąd w naszym kraju wszelkie warzywa stały się dostępne bez względu na porę roku, znacznie rzadziej zbiera się warzywa na zimę.
mimo to przepisy na różne sałatki zimowe są niezmiennie popularne, zwłaszcza gdy nadchodzi lato i zaczyna się sezon letni.
dlatego chcę ci powiedzieć, jak zrobić sałatkę o nazwie "kapusta Francuska".
obierz kapustę i drobno posiekaj.
obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
usuń skórkę z pomidorów i pokrój w plastry o średniej grubości.
obierz pieprz z nasion i pokrój w paski. Dla urody możesz użyć pieprzu w różnych kolorach.
obierz ogórki i pokrój w plasterki.
warzywa układamy w przygotowanych słoikach, układając je warstwami: cebula, papryka, ogórki, pomidory, kapusta. Powtarzamy warstwy dla całej objętości puszki.
następnie musimy przygotować marynatę.
aby to zrobić, bierzemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy je w ilości dwóch litrów wody – dwóch łyżek soli, sześciu łyżek cukru, przypraw według własnych upodobań.
gotujemy powstałą mieszaninę na dużym ogniu przez około pięć minut i napełniamy ją warzywami umieszczonymi w słoikach.
następnie sterylizujemy słoiki, wlewamy trochę kwasu octowego i zwijamy pokrywki.
schłodzić gotową kapustę francuską do góry nogami, przykrytą ciepłym kocem.
po schłodzeniu przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
zwracam uwagę, że nie wskazałem ilości składników w przepisie. Możesz użyć dowolnej ilości każdego z warzyw, kierując się tylko własnymi preferencjami smakowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g