kaurma ormiańska

wszechstronne i oryginalne danie dla każdego, kto kocha przepisy na mięso. Kaurma ormiańska jest prawie domowym gulaszem, ale jej smak jest bogatszy, bogatszy.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 14 % 2 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 d 4 h

pokrój szyje wołowe na 4 cm kawałki.

przygotuj marynatę z soli, wody, wina, pieprzu, jałowca. Zagotuj i ostudź.

zalej marynatą szyję i wstaw do lodówki na 10 dni(miałem w słoikach).

codziennie mieszaj mięso dwa razy.

gdy minie 10 dni, połóż mięso na serwetkach i osusz.

teraz musisz posadzić mięso na mocnej nici, jak koraliki i powiesić do wyschnięcia na balkonie, aby owady, zwierzęta lub ptaki do niego nie dotarły. Niech powiesi się dzień.

teraz zdejmij z nici i pokrój każdy kawałek na 2-3 części.

w kotle rozpuść roztopione masło i zalej nim mięso, aby było całkowicie pokryte masłem. Gotuj na wolnym ogniu przez 3,5 godziny.

teraz włóż mięso do słoików i zalej tym, w czym się marnowało (masło + sok). Warstwa oleju na mięsie powinna wynosić 4-5 cm.

Kaurma powinna stać w puszkach przez tydzień 2. Najlepiej trzymać je w ciemnym, chłodnym miejscu. Potem możesz jeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy