skład / składniki
metoda gotowania
pokrój szyje wołowe na 4 cm kawałki.
przygotuj marynatę z soli, wody, wina, pieprzu, jałowca. Zagotuj i ostudź.
zalej marynatą szyję i wstaw do lodówki na 10 dni(miałem w słoikach).
codziennie mieszaj mięso dwa razy.
gdy minie 10 dni, połóż mięso na serwetkach i osusz.
teraz musisz posadzić mięso na mocnej nici, jak koraliki i powiesić do wyschnięcia na balkonie, aby owady, zwierzęta lub ptaki do niego nie dotarły. Niech powiesi się dzień.
teraz zdejmij z nici i pokrój każdy kawałek na 2-3 części.
w kotle rozpuść roztopione masło i zalej nim mięso, aby było całkowicie pokryte masłem. Gotuj na wolnym ogniu przez 3,5 godziny.
teraz włóż mięso do słoików i zalej tym, w czym się marnowało (masło + sok). Warstwa oleju na mięsie powinna wynosić 4-5 cm.
Kaurma powinna stać w puszkach przez tydzień 2. Najlepiej trzymać je w ciemnym, chłodnym miejscu. Potem możesz jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g