skład / składniki
metoda gotowania
mój mąż jest wielkim miłośnikiem szparagów we wszystkich jego postaciach. Postanowiłem nieco urozmaicić jego zwykłą dietę i przygotować marynowane szparagi na zimę. Powiem szczerze, że okazało się bardzo smaczne jedzenie, nawet moi mali kuzyni docenili. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na ten twist. Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów, wysuszenia ręcznikiem papierowym, a następnie odcięcia twardych pędów. Następnie szparagi szczelnie wkładamy do słoików o pojemności 0,5-0,7 litra, aby około jedna czwarta słoika pozostała wolna. Teraz wkładamy ząbek czosnku do każdego naszego słoika. Następnie wymieszaj mieszaninę do marynowania z wodą, octem i solą w osobnej misce i zagotuj całą tę masę. Następnie wlej powstałą marynatę do słoików z przygotowanymi szparagami "na ramionach", a następnie umieść nasze słoiki w łaźni wodnej na 15 minut. Po tym czasie dajemy słoiki i pozwalamy im powoli ostygnąć w ciepłym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g