szparagi w marynacie

pikantne szparagi urozmaicają dietę. Jest pyszny, a co najważniejsze zdrowy!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

mój mąż jest wielkim miłośnikiem szparagów we wszystkich jego postaciach. Postanowiłem nieco urozmaicić jego zwykłą dietę i przygotować marynowane szparagi na zimę. Powiem szczerze, że okazało się bardzo smaczne jedzenie, nawet moi mali kuzyni docenili. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na ten twist. Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów, wysuszenia ręcznikiem papierowym, a następnie odcięcia twardych pędów. Następnie szparagi szczelnie wkładamy do słoików o pojemności 0,5-0,7 litra, aby około jedna czwarta słoika pozostała wolna. Teraz wkładamy ząbek czosnku do każdego naszego słoika. Następnie wymieszaj mieszaninę do marynowania z wodą, octem i solą w osobnej misce i zagotuj całą tę masę. Następnie wlej powstałą marynatę do słoików z przygotowanymi szparagami "na ramionach", a następnie umieść nasze słoiki w łaźni wodnej na 15 minut. Po tym czasie dajemy słoiki i pozwalamy im powoli ostygnąć w ciepłym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy