Szybka galaretka na zimę

Prosty i łatwy przepis na doskonałą przekąskę! Marynowana kapusta jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań głównych z mięsa, ryb, drobiu, grzybów, a także do różnych dodatków: tłuczonych ziemniaków, makaronu, owsianki. Szybko się gotuje, szybko je!
ParraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
77 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty zgodnie z listą i patrzymy na przepis, zgodnie z którym bardzo szybko ugotujemy naszą kapustę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dnie 3-litrowego słoika kładziemy czosnek pokrojony w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż kapustę z marchewką w słoiku warstwami, dobrze zagęszczając każdą z nich.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotowujemy wypełnienie. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu wraz z cukrem, solą i olejem. Na samym końcu wlej ocet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij kapustę gorącym płynem i przykryj pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie moczymy jeden dzień pod kocem lub w ciepłym pomieszczeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie słoik można włożyć do lodówki. Kapusta jest chrupiąca

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

taka galaretowata kapusta była podawana w domu moich dobrych przyjaciół, od których nauczyłem się gotować szybką galaretowatą kapustę na zimę. Za ten przepis bardzo im dziękuję! Uwielbiam gotować różne potrawy z kapusty, a także jeść ją tak po prostu, świeżą i marynowaną, zwłaszcza, że jest bardzo zdrowa. Wiadomo, że to warzywo ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a jego spożywanie przyspiesza procesy metaboliczne i obniża poziom cukru we krwi. Kapusta biała zawiera makro-i mikroelementy, które są niezwykle ważne dla wzmocnienia odporności i skoordynowanej pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto zawiera sterole i roślinny błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Kapusta jest również bardzo przydatna dla wątroby-jej stosowanie pozwala chronić wątrobę przed wszelkiego rodzaju szkodliwymi skutkami. A miłym bonusem do wszystkich powyższych będzie to, że jest to produkt niskokaloryczny: można go jeść w dużych ilościach bez ryzyka poprawy i przybrania na wadze - myślę, że ta informacja będzie szczególnie interesująca dla dziewcząt, które podążają za figurą. Włącz jarmuż do swojej diety-i bądź pełny i zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy