skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty zgodnie z listą i patrzymy na przepis, zgodnie z którym bardzo szybko ugotujemy naszą kapustę.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj. Mieszać.
Krok 3:
Na dnie 3-litrowego słoika kładziemy czosnek pokrojony w plasterki.
Krok 4:
Rozłóż kapustę z marchewką w słoiku warstwami, dobrze zagęszczając każdą z nich.
Krok 5:
Teraz przygotowujemy wypełnienie. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu wraz z cukrem, solą i olejem. Na samym końcu wlej ocet.
Krok 6:
Napełnij kapustę gorącym płynem i przykryj pokrywką.
Krok 7:
Następnie moczymy jeden dzień pod kocem lub w ciepłym pomieszczeniu.
Krok 8:
Następnie słoik można włożyć do lodówki. Kapusta jest chrupiąca
Krok 9:
Smacznego!
taka galaretowata kapusta była podawana w domu moich dobrych przyjaciół, od których nauczyłem się gotować szybką galaretowatą kapustę na zimę. Za ten przepis bardzo im dziękuję! Uwielbiam gotować różne potrawy z kapusty, a także jeść ją tak po prostu, świeżą i marynowaną, zwłaszcza, że jest bardzo zdrowa. Wiadomo, że to warzywo ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a jego spożywanie przyspiesza procesy metaboliczne i obniża poziom cukru we krwi. Kapusta biała zawiera makro-i mikroelementy, które są niezwykle ważne dla wzmocnienia odporności i skoordynowanej pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto zawiera sterole i roślinny błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Kapusta jest również bardzo przydatna dla wątroby-jej stosowanie pozwala chronić wątrobę przed wszelkiego rodzaju szkodliwymi skutkami. A miłym bonusem do wszystkich powyższych będzie to, że jest to produkt niskokaloryczny: można go jeść w dużych ilościach bez ryzyka poprawy i przybrania na wadze - myślę, że ta informacja będzie szczególnie interesująca dla dziewcząt, które podążają za figurą. Włącz jarmuż do swojej diety-i bądź pełny i zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g