skład / składniki
metoda gotowania
ludzie nazywają taką przekąskę nieco ironicznie "gównianą", ale jest to oczywiście pochodna nazwy, ale nie jej charakterystyka. Przystawka Chrzanowa to bardzo ciekawa przyprawa, która doda nowego koloru znanym już potrawom. Jej przepis kulinarny jest dość prosty. Dostałem go od mamy, która rozpoznała go od swojej matki. W ten sposób można to nawet nazwać naszą rodzinną przekąską i za każdym razem w pełni uzasadnia tę wysoką odpowiedzialność.
na początek dobrze opłucz korzenie chrzanu, obierz je i pokrój na małe kawałki. Następnie należy je zalać zimną wodą i pozostawić na jeden dzień. Wtedy nadmiar goryczy zniknie z chrzanu, ale cały aromat pozostanie. Odcedź i przełóż korzenie ze śliwkami przez maszynę do mięsa. Zalej powstałą masę wrzącą wodą, a gdy wszystko ostygnie, dodaj sól, ocet i cukier. Niektórzy nadal dodają surowe buraki, ale to już dla amatorów, więc idź ze swoimi upodobaniami. Zwiń powstałą masę do wysterylizowanego słoika i pozwól jej trochę zaparzyć.
to była przekąska Chrzanowa. Pod nim każde jedzenie wydaje się dwa razy smaczniejsze i bardziej pikantne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g