ze względu na swój smak i użyteczność białe i zielone łodygi staną się godną alternatywą dla już znudzonych zwykłych warzyw. Gotowanie szparagów nie zajmuje dużo czasu. Przed użyciem jest gotowany lub duszony, a do ucieleśnienia przekąsek według koreańskich przepisów marynowany przyprawami. Przy odpowiedniej obróbce cieplnej ma delikatną konsystencję, staje się miękka. Szparagi są smażone w cieście, gotowane w powolnej kuchence, używane w zestawie warzywnym do sałatek, zup i obfitych zapiekanek.
Najczęściej szparagi znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 22 | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
sok z cytryny | 12 | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
marchew | 11 | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
masło | 11 | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
sos sojowy | 10 | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
nadają każdemu daniu wyjątkowy smak, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym i atrakcyjnym dla wybrednych smakoszy. Szparagi podaje się do dań mięsnych lub rybnych. Jest to lekki i bogaty w przydatne pierwiastki śladowe dodatek, który pozwala na lepsze wchłanianie ciężkich pokarmów. Roślina korzystnie wpływa na organizm dzięki zestawowi cennych witamin. Regularne spożywanie szparagów nie tylko urozmaici dietę, ale także utrzyma zdrową cerę i poprawi kondycję skóry.