Sałatka z kiełkami pszenicy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
do gotowania bierzemy patelnię z grubym dnem, podgrzewamy w niej oliwę i masło. Aby nadać olejowi aromat, dodaj ząbki czosnku, odstaw na 30 sekund i wyjmij.
Dodaj szparagi, groszek i grzyby, sól, pieprz. Gotuj przez 10-15 minut, delikatnie mieszając szpatułką.
w misce rozprowadzamy obfitą porcję kiełkujących ziaren pszenicy, doprawiamy tahini i pesto, wlewamy zawartość patelni, a także drobno posiekane świeże zioła.
dodaj nasiona sezamu i słonecznika. Posyp świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Mieszać.
używamy gotowanych jajek jako dekoracji, po pocięciu ich na kawałki.
ciesz się doskonałym smakiem i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Kiełkująca pszenica - 198 kcal/100g