do przygotowania sałatek można użyć wszelkiego rodzaju szparagów: suszonych, marynowanych, solonych, świeżych, mrożonych, gotowanych, smażonych, duszonych. W pierwszym przypadku szparagi należy moczyć w wodzie przez kilka godzin (dokładny czas zostanie wskazany na opakowaniu). Okresowo wodę należy wymieniać na świeżą. Lepiej też upewnić się, że szparagi nie wchłaniają nadmiernej objętości płynu. W takim przypadku ryzykuje zmiękczenie, utratę elastyczności.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sałatki ze szparagów:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
szparagi | 20 | 1.9 | 0.1 | 3.1 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
miód | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
mrożonych szparagów nie należy rozmrażać. Zamiast tego jest natychmiast wrzucany do wrzącej wody i gotowany do miękkości. Świeże szparagi należy gotować w osolonej wrzącej wodzie przez jedną minutę. Przed ułożeniem dolne końce są z niego odcięte. Dokładny czas gotowania może się różnić i zależy od świeżości warzywa, jego miękkości.
suszone szparagi są często częścią przepisów na sałatki z dodatkiem pikantnych i marynowanych potraw. Może to być Kuchnia chińska, tajska lub inna kuchnia azjatycka. Idealnie komponuje się również z koreańską marchewką, szklanym makaronem. Jest zawarty w funchozie, która w rzeczywistości jest sałatką, ciepłą lub zimną.
ze względu na swoje właściwości i skład mineralny szparagi są często włączane do diety, a także dodawane do sałatek wegańskich, wegetariańskich, bezmięsnych. Jednocześnie świetnie komponuje się z produktami mięsnymi, takimi jak kiełbasy, gotowane lub smażone filety, z jajkami.
pięć najszybszych przepisów na sałatkę ze szparagów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
hiszpańska Sałatka z wiśniami i jamonem | 15 min | 236 | +12 |
Sałatka z białych szparagów | 15 min | 94 | +7 |
Sałatka z fioletowych szparagów z marchewką | 20 min | 149 | +6 |
Sałatka z kiełkami pszenicy | 30 min | 236 | +4 |
sałatka jest bardzo smaczna i szybka | 35 min | 156 | +16 |
przepisy na sałatki mogą zawierać szparagi: białe, zielone, fioletowe. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje około dwustu jego odmian, prawie wszystkie są jadalne.
wielu myli szparagi i fasolę szparagową, uważając je za ten sam produkt. Jednak różnice między nimi, nie tylko w wyglądzie, ale także w smaku, są znaczące. Szparagi to gęste łodygi ze spiczastą koroną w postaci zamkniętego & bdquo;Kłoska & rdquo; na górze.