skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
odetnij twarde części szparagów, a następnie umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy na kawałki 4,5-5 cm, przygotowujemy również Zielenie: myjemy, co jest konieczne, dzielimy na części lub pozostawiamy całą zieleń w całości. Możesz kupić gotową mieszankę w sklepie lub wybrać warzywa według własnego gustu.
wlej dwie trzecie oliwy z oliwek do naczynia do pieczenia, rozprowadź ją równomiernie na dnie, a następnie rozłóż przygotowane szparagi. Wlać ocet balsamiczny na wierzch, posypać solą i czarnym pieprzem. Włóż formę do piekarnika i piecz szparagi przez 10 minut. Podczas pieczenia szparagi z reguły tracą bogaty fioletowy odcień i stają się po prostu zielone. Tylko na wierzchołkach pozostaje lekki liliowy kolor.
gdy szparagi są w piekarniku, ugotuj jajka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, w którym zanurzamy dokładnie umyte jajka. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie. Gotuj jajka przez 7 minut, a następnie wyjmij jajka z patelni i wyślij je na zimno.wodę (trzymamy pod wodą przez 5 minut).
również w tym czasie smażymy kapary. Wlej pozostały olej na małą patelnię, umieść go na średnim ogniu, podgrzej. Włóż kapary do oleju, wlej mąkę. Smażyć, mieszając, 2 minuty - do złotego chrupkości. Następnie kładziemy kapary na ręczniku papierowym.
jajka obieramy, kroimy na połówki i układamy w porcje-na każdą po trzy połówki. Połóż warzywa na talerzach, zalej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw warzywa solą i czarnym pieprzem.
szparagi układamy na porcjowanych talerzach, posypujemy smażonymi kaparami. Udekoruj sałatkę do woli, na przykład kwiatami. Podajemy do stołu w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g