Sałatka z fioletowymi szparagami

pyszne, świeże, apetyczne i zdrowe! Gotuj dla rodziny! Sałatka z fioletowymi szparagami to pyszne, satysfakcjonujące i pożywne danie dla miłośników warzyw. Ta sałatka jest podawana na ciepło i może zastąpić drugie danie. Na przykład stać się świetną opcją na śniadanie lub kolację. Możesz użyć zieleni do sałatki według własnego gustu.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 21 % 3 g
77 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przede wszystkim włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

odetnij twarde części szparagów, a następnie umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy na kawałki 4,5-5 cm, przygotowujemy również Zielenie: myjemy, co jest konieczne, dzielimy na części lub pozostawiamy całą zieleń w całości. Możesz kupić gotową mieszankę w sklepie lub wybrać warzywa według własnego gustu.

wlej dwie trzecie oliwy z oliwek do naczynia do pieczenia, rozprowadź ją równomiernie na dnie, a następnie rozłóż przygotowane szparagi. Wlać ocet balsamiczny na wierzch, posypać solą i czarnym pieprzem. Włóż formę do piekarnika i piecz szparagi przez 10 minut. Podczas pieczenia szparagi z reguły tracą bogaty fioletowy odcień i stają się po prostu zielone. Tylko na wierzchołkach pozostaje lekki liliowy kolor.

gdy szparagi są w piekarniku, ugotuj jajka. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, w którym zanurzamy dokładnie umyte jajka. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie. Gotuj jajka przez 7 minut, a następnie wyjmij jajka z patelni i wyślij je na zimno.wodę (trzymamy pod wodą przez 5 minut).

również w tym czasie smażymy kapary. Wlej pozostały olej na małą patelnię, umieść go na średnim ogniu, podgrzej. Włóż kapary do oleju, wlej mąkę. Smażyć, mieszając, 2 minuty - do złotego chrupkości. Następnie kładziemy kapary na ręczniku papierowym.

jajka obieramy, kroimy na połówki i układamy w porcje-na każdą po trzy połówki. Połóż warzywa na talerzach, zalej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dopraw warzywa solą i czarnym pieprzem.

szparagi układamy na porcjowanych talerzach, posypujemy smażonymi kaparami. Udekoruj sałatkę do woli, na przykład kwiatami. Podajemy do stołu w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Szparagi fioletowe - 20   kcal/100g

Podobne przepisy