Kremowa zupa z fioletowych szparagów

pyszny, niesamowicie kremowy, aromatyczny! Przygotuj letnią zupę! Kremowa zupa z fioletowych szparagów z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. A miłośnicy puree zup z pewnością docenią jego niezwykły smak, aromat i niesamowitą kremowość. Makaron tahini doskonale uzupełnia smak tej zupy, a warzywa wyglądają pięknie, świeżo i niecodziennie. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby nie można dodawać śmietany do zupy, zastępując ją podczas mielenia blenderem na kilka łyżek pasty tahini. W sumie z tych składników uzyskuje się dwie duże porcje zupy lub cztery małe.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotowanie składników:

- umyj pory, a następnie cienko pokrój,

- obierz czosnek i pokrój na duże kawałki,

- szparagi myjemy i kroimy na kawałki o długości 2,5 cm,

- moja zielona cebula (potrzebujemy tylko białych części), pokrój na kawałki.

zaczynamy gotować. Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Następnie wlej oliwę z oliwek, rozłóż młodą cebulę (białe części zielonej cebuli) i gotuj, mieszając, 3 minuty (aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta).

teraz dodaj czosnek, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne pół minuty. Rozłóż kawałki szparagów, gotuj przez minutę, mieszając.

wlej bulion warzywny (lub po prostu czystą przefiltrowaną wodę), rozłóż pory, kawałki skórki cytryny (powinny być świeżo wycięte z cytryn). Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko, aż szparagi będą miękkie - około 10-15 minut. Fioletowe szparagi po obróbce cieplnej tracą piękny kolor i stają się zielonkawe.

zdejmij garnek z ognia i odstaw zupę na 10 minut. Wlej go do miski blendera, dodaj śmietanę, wlej sok z cytryny. Wymieszaj zawartość miski za pomocą blendera zanurzeniowego przez minutę - aż masa będzie gładka, gładka i kremowa.

smakujemy kremową zupę, dodajemy sól, czarny mielony pieprz (najlepiej świeży mielony), w razie potrzeby więcej soku z cytryny. Następnie wlej zupę z powrotem do rondla, zagotuj, a następnie rozłóż na porcjach głębokich talerzy. Udekoruj zupę pastą tahini i ziołami według własnego gustu. Kwiaty szczypiorku i młodej zieleni wyglądają bardzo pięknie.

podawaj natychmiast, aż zupa krem ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Szparagi fioletowe - 20   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy