skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników:
- umyj pory, a następnie cienko pokrój,
- obierz czosnek i pokrój na duże kawałki,
- szparagi myjemy i kroimy na kawałki o długości 2,5 cm,
- moja zielona cebula (potrzebujemy tylko białych części), pokrój na kawałki.
zaczynamy gotować. Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Następnie wlej oliwę z oliwek, rozłóż młodą cebulę (białe części zielonej cebuli) i gotuj, mieszając, 3 minuty (aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta).
teraz dodaj czosnek, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne pół minuty. Rozłóż kawałki szparagów, gotuj przez minutę, mieszając.
wlej bulion warzywny (lub po prostu czystą przefiltrowaną wodę), rozłóż pory, kawałki skórki cytryny (powinny być świeżo wycięte z cytryn). Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy wszystko, aż szparagi będą miękkie - około 10-15 minut. Fioletowe szparagi po obróbce cieplnej tracą piękny kolor i stają się zielonkawe.
zdejmij garnek z ognia i odstaw zupę na 10 minut. Wlej go do miski blendera, dodaj śmietanę, wlej sok z cytryny. Wymieszaj zawartość miski za pomocą blendera zanurzeniowego przez minutę - aż masa będzie gładka, gładka i kremowa.
smakujemy kremową zupę, dodajemy sól, czarny mielony pieprz (najlepiej świeży mielony), w razie potrzeby więcej soku z cytryny. Następnie wlej zupę z powrotem do rondla, zagotuj, a następnie rozłóż na porcjach głębokich talerzy. Udekoruj zupę pastą tahini i ziołami według własnego gustu. Kwiaty szczypiorku i młodej zieleni wyglądają bardzo pięknie.
podawaj natychmiast, aż zupa krem ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g