słodkie lizaki z masłem na patyku

pyszny przepis na cukierki dla dzieci i ich rodziców. Pomyśl o swoim dzieciństwie. Ulubionym przysmakiem wszystkich dzieci ZSRR były lizaki. Różne kształty, jasne kolory i ich oryginalny smak na długo zapadły w naszą pamięć. Jeśli chcesz DZIŚ rozpieszczać swoje gospodarstwo domowe takim deserem, po prostu musisz odświeżyć przepis na koguty.
DaryaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 71 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ta liczba produktów jest obliczana dla jednego podejścia, biorąc pod uwagę dostępny kształt lizaków jak mój. Woda potrzebuje średnio 4 razy mniej niż cukier. Kwas nie może być dodawany, ale daje lekko zauważalną kwaskowatość. Więc napełnij granulowany cukier wodą. Dodaj kwas cytrynowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kładziemy mały ogień i gotujemy, mieszając, aż do uzyskania karmelowego koloru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko nasmaruj formę olejem roślinnym i wlej tam syrop. Po kilku sekundach włóż patyczki do przyszłych lizaków i pozostaw do ostygnięcia, co zajmie około pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz formularz i wyjmij "koguty".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak widać, robienie lizaków w domu nie jest trudne. A jeśli nie masz formy, to nie ma znaczenia, lizaki można zrobić na talerzu-wystarczy wlać syrop na talerz nasmarowany olejem roślinnym, a następnie nożem (po ostygnięciu) podzielić na kawałki. Nawiasem mówiąc, lekko rozgotowane domowe lizaki doskonale pomagają pozbyć się kaszlu.

zwykle taki przysmak nazywa się Kogutem, ale może wyglądać jak ryba, królik, wiewiórka itp. Z ich pomocą będzie można ugotować jednocześnie 6 lizaków. Jeśli nie, Kup puste miejsca w sklepie ze sprzętem, użyj silikonowych foremek do ciastek lub czekolady, szablonów czekoladek, foremek do lodu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy