skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ta liczba produktów jest obliczana dla jednego podejścia, biorąc pod uwagę dostępny kształt lizaków jak mój. Woda potrzebuje średnio 4 razy mniej niż cukier. Kwas nie może być dodawany, ale daje lekko zauważalną kwaskowatość. Więc napełnij granulowany cukier wodą. Dodaj kwas cytrynowy.
Krok 2:
Kładziemy mały ogień i gotujemy, mieszając, aż do uzyskania karmelowego koloru.
Krok 3:
Lekko nasmaruj formę olejem roślinnym i wlej tam syrop. Po kilku sekundach włóż patyczki do przyszłych lizaków i pozostaw do ostygnięcia, co zajmie około pół godziny.
Krok 4:
Otwórz formularz i wyjmij "koguty".
Krok 5:
Jak widać, robienie lizaków w domu nie jest trudne. A jeśli nie masz formy, to nie ma znaczenia, lizaki można zrobić na talerzu-wystarczy wlać syrop na talerz nasmarowany olejem roślinnym, a następnie nożem (po ostygnięciu) podzielić na kawałki. Nawiasem mówiąc, lekko rozgotowane domowe lizaki doskonale pomagają pozbyć się kaszlu.
zwykle taki przysmak nazywa się Kogutem, ale może wyglądać jak ryba, królik, wiewiórka itp. Z ich pomocą będzie można ugotować jednocześnie 6 lizaków. Jeśli nie, Kup puste miejsca w sklepie ze sprzętem, użyj silikonowych foremek do ciastek lub czekolady, szablonów czekoladek, foremek do lodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g