skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy przygotowywać deser od gotowania tapioki. Aby to zrobić, wlej wodę do dużego rondla, umieść ją na kuchence, włącz silny ogień. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do średniego i rozprowadzamy w płynie sago. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy łyżką stołową. Po określonym czasie sago stanie się przezroczyste, a konsystencja będzie przypominać galaretkę. Będzie to wskazywać na gotowość tapioki. Sago kładziemy na drobnym sicie, aby nadmiar wody był szklany.
wlej mleko kokosowe i wodę kokosową do czystego rondla, a następnie dodaj prosty syrop cukrowy. Wszystko wymieszaj, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj ugotowane sago, ponownie wymieszaj i pozostaw patelnię na 10 minut.
w tym czasie obieramy ananasa, dwie trzecie owoców kroimy w drobną kostkę. Gdy minie czas, przenieś tapiokę do dużej miski, dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj wszystko i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
gotowanie Kurda z limonki w ten sposób. W małym rondlu umieść sok z limonki, prosty syrop cukrowy i posiekany miąższ limonki. Stawiamy rondel na średnim ogniu, trzymamy, aż jego zawartość stanie się jednorodna. Zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, rozbij jajka do miski miksera i zacznij je ubijać. W tym procesie, bez przerywania ubijania, dodaj schłodzoną mieszankę limonki i syropu cukrowego.
wlej ubitą masę z powrotem do rondla, umieść na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, mieszając. W tym czasie mieszanina powinna zgęstnieć. Wlać Kurd do czystej miski, dokręcić na wierzchu folią spożywczą i odstawić na 15 minut, aby lekko ostygł. Następnie wkładamy go również do lodówki na co najmniej kilka godzin.
czas minął-można podać. Na dnie czterech kremów rozprowadzamy łyżkę limonkowego Kurda, następnie rozkładamy tapiokę, na wierzch podlewamy pozostałym Kurdem. Udekoruj ananasem pozostawionym na później, który należy pokroić w małe kostki. Posyp deser smażonymi płatkami kokosa i skórką z limonki.
podajemy do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Kokos suszony - 608 kcal/100g
- Orzechy kokosowe - 380 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g