deser z tapioki

przygotuj pyszny i oryginalny deser-zaskocz swoich bliskich! Deser z tapioki jest bardzo smaczny i jednocześnie niezwykły. Jest przygotowywany z sago tapioki - wszystko jest proste, choć nie szybkie. Będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, podczas gdy przyszły deser wystarczająco ostygnie w lodówce. Zasadniczo jest to budyń uzupełniony owocami i budyniem cytrusowym. Wszystko jest bardzo smaczne i harmonijne-warto spróbować!
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 59 % 16 g
147 kcal
IG: 71 / 12 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

zaczniemy przygotowywać deser od gotowania tapioki. Aby to zrobić, wlej wodę do dużego rondla, umieść ją na kuchence, włącz silny ogień. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do średniego i rozprowadzamy w płynie sago. Dobrze wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy łyżką stołową. Po określonym czasie sago stanie się przezroczyste, a konsystencja będzie przypominać galaretkę. Będzie to wskazywać na gotowość tapioki. Sago kładziemy na drobnym sicie, aby nadmiar wody był szklany.

wlej mleko kokosowe i wodę kokosową do czystego rondla, a następnie dodaj prosty syrop cukrowy. Wszystko wymieszaj, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj ugotowane sago, ponownie wymieszaj i pozostaw patelnię na 10 minut.

w tym czasie obieramy ananasa, dwie trzecie owoców kroimy w drobną kostkę. Gdy minie czas, przenieś tapiokę do dużej miski, dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj wszystko i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

gotowanie Kurda z limonki w ten sposób. W małym rondlu umieść sok z limonki, prosty syrop cukrowy i posiekany miąższ limonki. Stawiamy rondel na średnim ogniu, trzymamy, aż jego zawartość stanie się jednorodna. Zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, rozbij jajka do miski miksera i zacznij je ubijać. W tym procesie, bez przerywania ubijania, dodaj schłodzoną mieszankę limonki i syropu cukrowego.

wlej ubitą masę z powrotem do rondla, umieść na małym ogniu i gotuj przez 3 minuty, mieszając. W tym czasie mieszanina powinna zgęstnieć. Wlać Kurd do czystej miski, dokręcić na wierzchu folią spożywczą i odstawić na 15 minut, aby lekko ostygł. Następnie wkładamy go również do lodówki na co najmniej kilka godzin.

czas minął-można podać. Na dnie czterech kremów rozprowadzamy łyżkę limonkowego Kurda, następnie rozkładamy tapiokę, na wierzch podlewamy pozostałym Kurdem. Udekoruj ananasem pozostawionym na później, który należy pokroić w małe kostki. Posyp deser smażonymi płatkami kokosa i skórką z limonki.

podajemy do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Kokos suszony - 608   kcal/100g
  • Orzechy kokosowe - 380   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy