orkisz z grzybami

Przygotuj zdrową owsiankę na obiad! Proste i niezwykłe. Orkisz z grzybami zachwyci całą rodzinę. Obfita i bardzo przydatna kultura zbożowa z pewnością powinna być obecna na stole. Orkisz jest protoplastą pszenicy i jest bogaty w białko oraz wiele witamin i minerałów. Włączenie tego zboża do diety może poprawić stan zdrowia: poprawić pracę przewodu pokarmowego, obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, walczyć z nadwagą, wzmocnić tkankę kostną, a także zapewnić odporność na stresujące sytuacje.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 70 % 33 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 11 h

orkisz to jedna z odmian pszenicy, każde jej ziarno jest pokryte folią. Nawet jeśli kłosy nie rosną w najbardziej przyjaznych dla środowiska obszarach, skorupa nie pozwala na wchłanianie szkodliwych substancji do ziarna. Regularne spożywanie orkiszu w żywności pozwala osiągnąć normalizację poziomu cukru we krwi, poprawia trawienie i aktywność sercowo-naczyniową. Charakterystyczną cechą tego zboża jest brak glutenu, co minimalizuje ryzyko alergii lub problemów trawiennych. Orkisz ma również pozytywny wpływ na stan układu nerwowego, poprawia pamięć.

1. Sortujemy orkisz z zepsutych ziaren. Wlej płatki do miski, napełnij wodą, pozostaw na noc. W tym czasie ziarna puchną.

2. Rano spuszczamy wodę, kilkakrotnie myjemy orkisz. Włóż czyste płatki do rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Wodę należy przyjmować w stosunku 1: 3, czyli na 400 gramów orkiszu - 1,2 litra wody.

3. Gdy woda się zagotuje, sól do smaku, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj owsiankę przez 25-30 minut.

4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej zostanie odpowiednio podgrzany, włóż do niego kleik czosnkowy, smaż mieszając przez 1-2 minuty.

5. Moja pietruszka, drobno posiekaj nożem. Spuść płyn z grzybów.

6. Aromatyczny olej doprawiamy owsiankę, mieszamy. Włóż do niego marynowane grzyby i pietruszkę, pieprz do smaku. Jeszcze raz wymieszaj.

rozłóż owsiankę na porcje i podawaj.

jedz z przyjemnością i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g

Podobne przepisy