orkisz w powolnej kuchence

Przygotuj pyszne i różnorodne śniadania dla rodziny! Orkisz gotowany w powolnej kuchence okazuje się bardzo smaczny. Możesz podawać owsiankę orkiszową nie tylko na śniadanie. Będzie służyć jako wspaniały dodatek na obiad, można go uzupełnić daniami mięsnymi i rybnymi. & quot;owsianki olejem nie zepsujesz & quot; - to przysłowie odnosi się również do orkiszu. Możesz wypełnić go zarówno masłem, jak i dowolnym smakiem roślinnym. Alternatywnie przepis zawiera orkisz z płatkami owsianymi. Okazuje się bardzo smaczny, satysfakcjonujący i zdrowy. Takie śniadanie to wspaniały początek dnia!
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 76 % 28 g
184 kcal
IG: 57 / 43 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 11 h 10 min

orkisz to bardzo interesujące zboże, które wielu ignoruje lub niewiele o nim słyszało. Czym ona jest? Orkisz jest starożytnym protoplastą pszenicy i jest bogaty w białko oraz inne zdrowe witaminy i minerały. Dla porównania: orkisz zawiera do 37% białka, gryka - do 27%, a pozostałe zboża tylko do 10 %. Procent mówi bez słów, że prezentowana Uprawa zbóż jest bardzo korzystna dla zdrowia.

Zwykle orkisz moczy się wieczorem w zimnej wodzie i pozostawia na noc. Rano są myte i gotowane na śniadanie. Możesz uzupełnić takie śniadanie granolą, a także owocami i jagodami. Możesz przyprawić cynamonem, dostosować słodycz do smaku. Jako słodzik możesz użyć miodu, syropu klonowego, cukru lub dowolnego słodzika. Orkisz gotuje się w wodzie, ale można go również gotować w mleku. Ta owsianka jest idealna na śniadanie.

ten przepis otwiera możliwość przygotowania tak zdrowej owsianki w powolnej kuchence. Ten proces jest znacznie łatwiejszy i szybszy.

1. Wlej orkisz do miski, zalej zimną wodą, wymieszaj. Zostawiamy na noc. Rano spuszczamy wodę, stała się lekko mętna. Ponownie spłucz płatki.

2. Rozłóż orkisz w misce multicookera, wlej tutaj płatki owsiane. Napełnij płatki mlekiem. Dodaj szczyptę soli. Wybierz program "Gotowanie", ustaw czas gotowania - 60 minut.

3. 10 minut przed końcem programu wlej syrop klonowy i dodaj wstępnie umyte rodzynki. Zamknij pokrywkę, kontynuuj gotowanie, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

podawaj owsiankę na stole, uzupełniając do smaku ulubionymi owocami i jagodami, opcjonalnie truskawkami i bananem. Garść granoli doskonale uzupełni takie śniadanie, ale jest to również opcjonalne.

smacznego i miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 374   kcal/100g
  • Herkules gotowany - 91   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g

Podobne przepisy