skład / składniki
metoda gotowania
orkisz to bardzo interesujące zboże, które wielu ignoruje lub niewiele o nim słyszało. Czym ona jest? Orkisz jest starożytnym protoplastą pszenicy i jest bogaty w białko oraz inne zdrowe witaminy i minerały. Dla porównania: orkisz zawiera do 37% białka, gryka - do 27%, a pozostałe zboża tylko do 10 %. Procent mówi bez słów, że prezentowana Uprawa zbóż jest bardzo korzystna dla zdrowia.
Zwykle orkisz moczy się wieczorem w zimnej wodzie i pozostawia na noc. Rano są myte i gotowane na śniadanie. Możesz uzupełnić takie śniadanie granolą, a także owocami i jagodami. Możesz przyprawić cynamonem, dostosować słodycz do smaku. Jako słodzik możesz użyć miodu, syropu klonowego, cukru lub dowolnego słodzika. Orkisz gotuje się w wodzie, ale można go również gotować w mleku. Ta owsianka jest idealna na śniadanie.
ten przepis otwiera możliwość przygotowania tak zdrowej owsianki w powolnej kuchence. Ten proces jest znacznie łatwiejszy i szybszy.
1. Wlej orkisz do miski, zalej zimną wodą, wymieszaj. Zostawiamy na noc. Rano spuszczamy wodę, stała się lekko mętna. Ponownie spłucz płatki.
2. Rozłóż orkisz w misce multicookera, wlej tutaj płatki owsiane. Napełnij płatki mlekiem. Dodaj szczyptę soli. Wybierz program "Gotowanie", ustaw czas gotowania - 60 minut.
3. 10 minut przed końcem programu wlej syrop klonowy i dodaj wstępnie umyte rodzynki. Zamknij pokrywkę, kontynuuj gotowanie, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.
podawaj owsiankę na stole, uzupełniając do smaku ulubionymi owocami i jagodami, opcjonalnie truskawkami i bananem. Garść granoli doskonale uzupełni takie śniadanie, ale jest to również opcjonalne.
smacznego i miłego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g