Daifuku nadziewane durian

Przygotuj tradycyjną japońską słodycz! Niesamowicie pyszne! Daifuku z nadzieniem durian spodoba się wszystkim miłośnikom japońskiej kultury i kuchni. Ale jeśli taki smakołyk zostanie wypróbowany po raz pierwszy, prawdopodobnie spodoba się również wielu osobom. Te słodycze z cudownie słodkim i kremowym durianem w środku są uważane za tradycyjne. Gotowanie ich nie jest trudne i bardzo szybkie. Wszystko, czego potrzebujesz, to zdobyć specjalną odmianę mąki ryżowej i dojrzałego świeżego duriana. Możesz jednak spróbować użyć zwykłej mąki i zastąpić świeże owoce gotowym puree ze sklepu.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 92 % 48 g
224 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

gotowanie tego tradycyjnego dla Japończyków, ale zupełnie niezwykłe dla nas danie jest bardzo proste. Praktycznie nie wymaga wysiłku i czasu, musisz poświęcić minimum.

zacznijmy:

1. Wlej kleistą mąkę ryżową na patelnię. Lepiej jest użyć tego rodzaju mąki ryżowej - łatwo jest zamówić przez Internet. W skrajnych przypadkach możesz spróbować zrobić deser ze zwykłej mąki ryżowej.

2. Wlej mleko do mąki, wlej cukier, sól. I zaczynamy mieszać mieszaninę. Robimy to, aż pojawią się małe skrzepy.

3. Stawiamy patelnię na minimalnym ogniu i ciągle mieszając przygotowujemy mieszaninę. Będzie gęstnieć, pojawi się coraz więcej skrzepów. Przygotuj mieszaninę, aż zamieni się w ciasto. Zdejmij patelnię z ognia.

4. Posyp powierzchnię roboczą skrobią kukurydzianą, rozłóż ciasto, ugniataj, zwiń na powierzchni. Następnie zamieniamy ciasto w płaską warstwę, najlepiej prostokątną. O grubości około pół centymetra.

5. Pokrój warstwę ciasta na kwadraty o boku 5-6 cm, a na środku każdego kwadratu umieść łyżeczkę puree durian. Nie za dużo, aby krawędzie można było łatwo uszczypnąć.

6. Ściskamy krawędzie kwadratów, odwracamy Daifuku szwem w dół. Rozłóż na płaskim szerokim naczyniu przeznaczonym do podania. Daifuku tworzy zaokrąglony kształt, ale jest to opcjonalne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby Daifuku miał dowolny kształt i rozmiar.

7. Zwiń Daifuku w skrobi kukurydzianej i podawaj. Lub przechowywać w lodówce do czasu podania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Durian - 147   kcal/100g

Podobne przepisy