skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie tego tradycyjnego dla Japończyków, ale zupełnie niezwykłe dla nas danie jest bardzo proste. Praktycznie nie wymaga wysiłku i czasu, musisz poświęcić minimum.
zacznijmy:
1. Wlej kleistą mąkę ryżową na patelnię. Lepiej jest użyć tego rodzaju mąki ryżowej - łatwo jest zamówić przez Internet. W skrajnych przypadkach możesz spróbować zrobić deser ze zwykłej mąki ryżowej.
2. Wlej mleko do mąki, wlej cukier, sól. I zaczynamy mieszać mieszaninę. Robimy to, aż pojawią się małe skrzepy.
3. Stawiamy patelnię na minimalnym ogniu i ciągle mieszając przygotowujemy mieszaninę. Będzie gęstnieć, pojawi się coraz więcej skrzepów. Przygotuj mieszaninę, aż zamieni się w ciasto. Zdejmij patelnię z ognia.
4. Posyp powierzchnię roboczą skrobią kukurydzianą, rozłóż ciasto, ugniataj, zwiń na powierzchni. Następnie zamieniamy ciasto w płaską warstwę, najlepiej prostokątną. O grubości około pół centymetra.
5. Pokrój warstwę ciasta na kwadraty o boku 5-6 cm, a na środku każdego kwadratu umieść łyżeczkę puree durian. Nie za dużo, aby krawędzie można było łatwo uszczypnąć.
6. Ściskamy krawędzie kwadratów, odwracamy Daifuku szwem w dół. Rozłóż na płaskim szerokim naczyniu przeznaczonym do podania. Daifuku tworzy zaokrąglony kształt, ale jest to opcjonalne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby Daifuku miał dowolny kształt i rozmiar.
7. Zwiń Daifuku w skrobi kukurydzianej i podawaj. Lub przechowywać w lodówce do czasu podania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Durian - 147 kcal/100g