Mleko skondensowane waniliowe

pyszne mleko skondensowane przygotowane w domu. Domowe mleko skondensowane gotuje się na najwolniejszym ogniu. Aby mleko nie uciekało przez górę, musisz użyć wysokiego garnka z grubym dnem do gotowania. Wskazane jest użycie domowego mleka do przygotowania takiego przysmaku. Jeśli nadal musisz gotować mleko skondensowane ze sklepu, zaleca się dodanie większej ilości ciężkiej śmietany. Po ugotowaniu mleko marnieje na małym ogniu, a po 1,5 godziny będzie doskonałym deserem. Skondensowane mleko można podawać z bochenkiem lub ciasteczkami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 90 % 37 g
179 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1.Przygotuj wszystkie produkty. Odmierz odpowiednią ilość pełnego mleka krowiego, powinno być świeże. Aby uzyskać smak, możesz dodać cukier waniliowy do skondensowanego mleka, ale jest to opcjonalne.
2.Wlej mleko do rondla z grubymi dniami. Umieść na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień po około 5-10 minutach. Piana zacznie gromadzić się na powierzchni, należy ją usunąć i kontynuować proces gotowania na małym ogniu. Mleko skondensowane gotuje się około 1 godziny, ciecz powinna się zmniejszyć.
3.Teraz musisz wlać zwykły i waniliowy cukier. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Następnie gotuj przez około 30 minut. Jeśli gęstość produktu odpowiada, możesz ugasić ogień. Jeśli nie, musisz gotować więcej. Im dłużej mleko skondensowane gotuje się, tym ciemniejszy będzie kolor.
4.Gorące mleko skondensowane można wlać do wysterylizowanego słoika i zwinąć pod żelazną pokrywką. I możesz podać ten słodki deser na talerzu do stołu wraz z ciastami. Na śniadanie możesz podać skondensowane mleko na plasterkach bagietki. Jest słodki, więc spodoba się dzieciom. A przygotowany produkt w domu nie zawiera konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Smacznego!

istnieje wiele opcji przygotowania skondensowanego mleka. Jeśli dodasz do niego proszek kakaowy, otrzymasz skondensowane mleko czekoladowe. Czasami dodaje się również masło, które nadaje przysmakowi przyjemny smak i aromat. Mleko skondensowane można wykorzystać do przygotowania ciasta, takiego jak ciasto lub ciasto drożdżowe. Krem twarogowy jest szczególnie smaczny i delikatny. Jest często używany do robienia ciast i ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy