skład / składniki
metoda gotowania
1.Przygotuj wszystkie produkty. Odmierz odpowiednią ilość pełnego mleka krowiego, powinno być świeże. Aby uzyskać smak, możesz dodać cukier waniliowy do skondensowanego mleka, ale jest to opcjonalne.
2.Wlej mleko do rondla z grubymi dniami. Umieść na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień po około 5-10 minutach. Piana zacznie gromadzić się na powierzchni, należy ją usunąć i kontynuować proces gotowania na małym ogniu. Mleko skondensowane gotuje się około 1 godziny, ciecz powinna się zmniejszyć.
3.Teraz musisz wlać zwykły i waniliowy cukier. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Następnie gotuj przez około 30 minut. Jeśli gęstość produktu odpowiada, możesz ugasić ogień. Jeśli nie, musisz gotować więcej. Im dłużej mleko skondensowane gotuje się, tym ciemniejszy będzie kolor.
4.Gorące mleko skondensowane można wlać do wysterylizowanego słoika i zwinąć pod żelazną pokrywką. I możesz podać ten słodki deser na talerzu do stołu wraz z ciastami. Na śniadanie możesz podać skondensowane mleko na plasterkach bagietki. Jest słodki, więc spodoba się dzieciom. A przygotowany produkt w domu nie zawiera konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Smacznego!
istnieje wiele opcji przygotowania skondensowanego mleka. Jeśli dodasz do niego proszek kakaowy, otrzymasz skondensowane mleko czekoladowe. Czasami dodaje się również masło, które nadaje przysmakowi przyjemny smak i aromat. Mleko skondensowane można wykorzystać do przygotowania ciasta, takiego jak ciasto lub ciasto drożdżowe. Krem twarogowy jest szczególnie smaczny i delikatny. Jest często używany do robienia ciast i ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g