chiński deser z dynią, sago i pomelo

deser po chińsku? To nie jest trudne, ale bardzo niezwykłe! Warto spróbować chińskiego deseru z dynią, sago i pomelo, ponieważ nie tylko wygląda oryginalnie, ale także smakuje jasno. Możesz przygotować ten deser z prostych produktów, dość przystępnych cenowo i niedrogich. Z pewnością chiński deser zaskoczy rodzinę lub przyjaciół, ale smak z pewnością zadowoli. Zwłaszcza miłośników wszystkiego, co niezwykłe i różnorodne.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 90 % 19 g
88 kcal
IG: 32 / 11 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

najpierw ugotuj sago. Sago to kasza ze skrobi wytwarzana z gatunku Palm o tej samej nazwie. W naszym kraju sago występuje również ze skrobi ziemniaczanej. Obie opcje będą działać.

więc wkładamy sago do rondla, napełniamy wodą 2-3 cm nad zbożem, stawiamy rondel na średnim ogniu, a po zagotowaniu zmniejszamy ciepło do minimum. Gotuj sago przez 10 minut. Aby zapobiec przypaleniu zbóż na dnie garnka, od czasu do czasu mieszaj gotowane sago.

po 10 minutach sago stanie się półprzezroczyste z kilkoma białymi kropkami. Wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką. Jeśli Kuchenka jest elektryczna, wyjmij patelnię z pieca. Pozostaw garnek sago na 15 minut. W tym czasie zostanie osiągnięty-stanie się całkowicie przejrzysty.

Wrzuć gotowe sago na sito, spłucz zimną wodą. Następnie przenosimy sago do miski, napełniamy zimną wodą i pozostawiamy tak długo, jak jest to potrzebne.

kontynuuj gotowanie-przejdź do dyni. Obierz go i pokrój na cienkie kawałki. Przenieś dynię do rondla, napełnij wodą. Wlej cukier do rondla. Stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy dynię do miękkości (10-15 minut). Po gotowej dyni pozwól jej trochę ostygnąć i zmiażdż ją tłuczkiem. Nie spuszczaj syropu. Możesz zmielić za pomocą blendera, aż będzie gładki, kremowy.

z sago spuść wodę, dodaj do dyni, wymieszaj. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Jeśli przeciwnie, mieszanina jest zbyt płynna, spuść nadmiar wody.

rozłóż mieszankę sago i dyni na porcjach, udekoruj pomelo na wierzchu, dodaj lody.

natychmiast podawaj.

to niezwykłe i pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomelo - 38   kcal/100g

Podobne przepisy