skład / składniki
metoda gotowania
najpierw ugotuj sago. Sago to kasza ze skrobi wytwarzana z gatunku Palm o tej samej nazwie. W naszym kraju sago występuje również ze skrobi ziemniaczanej. Obie opcje będą działać.
więc wkładamy sago do rondla, napełniamy wodą 2-3 cm nad zbożem, stawiamy rondel na średnim ogniu, a po zagotowaniu zmniejszamy ciepło do minimum. Gotuj sago przez 10 minut. Aby zapobiec przypaleniu zbóż na dnie garnka, od czasu do czasu mieszaj gotowane sago.
po 10 minutach sago stanie się półprzezroczyste z kilkoma białymi kropkami. Wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką. Jeśli Kuchenka jest elektryczna, wyjmij patelnię z pieca. Pozostaw garnek sago na 15 minut. W tym czasie zostanie osiągnięty-stanie się całkowicie przejrzysty.
Wrzuć gotowe sago na sito, spłucz zimną wodą. Następnie przenosimy sago do miski, napełniamy zimną wodą i pozostawiamy tak długo, jak jest to potrzebne.
kontynuuj gotowanie-przejdź do dyni. Obierz go i pokrój na cienkie kawałki. Przenieś dynię do rondla, napełnij wodą. Wlej cukier do rondla. Stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy dynię do miękkości (10-15 minut). Po gotowej dyni pozwól jej trochę ostygnąć i zmiażdż ją tłuczkiem. Nie spuszczaj syropu. Możesz zmielić za pomocą blendera, aż będzie gładki, kremowy.
z sago spuść wodę, dodaj do dyni, wymieszaj. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Jeśli przeciwnie, mieszanina jest zbyt płynna, spuść nadmiar wody.
rozłóż mieszankę sago i dyni na porcjach, udekoruj pomelo na wierzchu, dodaj lody.
natychmiast podawaj.
to niezwykłe i pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomelo - 38 kcal/100g