Sałatka z liczi

Masz dość zwykłych sałatek? Gotuj niezwykłe w azjatyckim stylu! Sałatka z liczi to oryginalna i pyszna sałatka, która zaskoczy rodzinę lub gości. Można słusznie powiedzieć, że ta sałatka jest arcydziełem kuchni azjatyckiej. Z jednej strony wydaje się, że nie wszystkie produkty są ze sobą połączone, ale próbując je połączyć, rozumiesz, że wszystko jest bardzo harmonijne! Świeże aromatyczne zioła, słodycz liczi, chrupiące ciasto, bogaty sos... Warto gotować!
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 30 % 10 g
209 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przede wszystkim przygotowujemy składniki sałatki: obieramy szalotki, cienko kroimy dwie cebule, resztę pozostawiamy w całości. Obieramy i kroimy korzeń imbiru na kilka części, odcinamy liście kolendry i mięty - potrzebujemy tylko ich, bez gałązek. Drobno posiekaj chili.

piersi z kurczaka, wcześniej umyte, wkładamy do rondla. Dodaj do nich pięć cebul i posiekany imbir, zalej wodą, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta. Sól, dopraw czarnym pieprzem. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy mięso przez 20 minut. Usuwamy wszystko z pieca i czekamy, aż całkowicie ostygnie.

rozbieramy kurczaka na włókna, wkładamy do miski, dodajemy kiełkującą soję, liście mięty i kolendry, liczi i cienko pokrojone cebule. Delikatnie wymieszaj mieszaninę.

wlej olej do głębokiej patelni o grubych ściankach, aby uzyskać głębokość 4 cm, umieść patelnię na średnim ogniu, rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza. Na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto, pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 6 cm. Rozłóż paski ciasta partiami na rozgrzanym oleju, smaż przez 1 minutę. Rozłożyć smażone ciasto na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar oleju.

w osobnej misce umieść posiekane chili, świeżo wyciśnięty sok z limonki, sos rybny i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie, możesz nawet ubić mikserem. Szczególnie ważne jest, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.

smażone paski ciasta rozprowadzamy na czterech porcjach-5 sztuk. Rozłóż sałatkę na wierzchu, dzieląc ją na cztery równe części. Polej sosem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Liczi - 66   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy