skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim przygotowujemy składniki sałatki: obieramy szalotki, cienko kroimy dwie cebule, resztę pozostawiamy w całości. Obieramy i kroimy korzeń imbiru na kilka części, odcinamy liście kolendry i mięty - potrzebujemy tylko ich, bez gałązek. Drobno posiekaj chili.
piersi z kurczaka, wcześniej umyte, wkładamy do rondla. Dodaj do nich pięć cebul i posiekany imbir, zalej wodą, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta. Sól, dopraw czarnym pieprzem. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy mięso przez 20 minut. Usuwamy wszystko z pieca i czekamy, aż całkowicie ostygnie.
rozbieramy kurczaka na włókna, wkładamy do miski, dodajemy kiełkującą soję, liście mięty i kolendry, liczi i cienko pokrojone cebule. Delikatnie wymieszaj mieszaninę.
wlej olej do głębokiej patelni o grubych ściankach, aby uzyskać głębokość 4 cm, umieść patelnię na średnim ogniu, rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza. Na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto, pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 6 cm. Rozłóż paski ciasta partiami na rozgrzanym oleju, smaż przez 1 minutę. Rozłożyć smażone ciasto na naczyniu pokrytym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar oleju.
w osobnej misce umieść posiekane chili, świeżo wyciśnięty sok z limonki, sos rybny i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie, możesz nawet ubić mikserem. Szczególnie ważne jest, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.
smażone paski ciasta rozprowadzamy na czterech porcjach-5 sztuk. Rozłóż sałatkę na wierzchu, dzieląc ją na cztery równe części. Polej sosem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Liczi - 66 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g