owsianka ze szczypiorkiem

Super pyszne zdrowe śniadanie na energiczny i aktywny dzień! Owsianka z szczypiorkiem będzie dobrym początkiem aktywnego i owocnego dnia, dając maksimum energii. Szczyrica to starożytne ziarno, z którego nasi przodkowie przygotowywali różne potrawy. Pieczeliśmy chleb, gotowaliśmy owsiankę. Ten przepis to nowoczesna wersja tego zdrowego śniadania. Z nadzieniem owsianki można eksperymentować w nieskończoność: podawać z różnymi pysznymi dodatkami: świeżymi jagodami i owocami, suszonymi owocami, orzechami, nasionami. Skrop syropem klonowym, a nawet dżemem.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
51 kcal
IG: 42 / 17 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 15 h

Szczyrica to starożytne ziarno, inaczej nazywane amarantem. Chociaż dziś jest uważany za prawie chwast w ogrodach warzywnych lub po prostu roślinę ozdobną, w starożytności w Rosji używano nasion szczyricy. I nie bez powodu-owsianka z szczypiorkiem jest bardzo smaczna, niezwykle delikatna, pożywna, zdrowa.

tradycja spożywania shchiritsy stopniowo, małymi krokami, powraca do naszego życia. Ziarna i mąkę można bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić online. Do przygotowania owsianki potrzebne są ziarna.

owsianka z shchiritsa zawiera dużą ilość białka, żelaza, jest bogata w inne pierwiastki śladowe. Ma dobry wpływ na trawienie i ogólne samopoczucie.

tak więc przechodzimy do procesu gotowania, który, nawiasem mówiąc, jest bardzo prosty.

wlej szczyricę do dużego rondla, napełnij czystą świeżą wodą, wlej sól, wymieszaj. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj szczyricę przez 20 minut. Musi nabrać czułości.

teraz wlej mleko sojowe do rondla, dodaj miód, ekstrakt waniliowy, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 8 minut. Ważne jest, aby nie przestawać przeszkadzać, w przeciwnym razie owsianka się spali. Gotuj przez około 10 minut. Być może będzie to trochę mniej czasu. Owsianka powinna stać się dość gęsta. Wyłącz ogrzewanie, wyjmij patelnię z pieca.

odstawiamy owsiankę na pół godziny, pod zamkniętą pokrywką. Następnie kładziemy owsiankę na porcjach, posypujemy płatkami kokosowymi na wierzchu, dekorujemy jagodami i podajemy do stołu. Zasadniczo nie możesz czekać pół godziny i natychmiast podawać owsiankę na gorące śniadanie. Będzie nie mniej smaczny, pożywny i zdrowy.

dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy